Menu
Det var stor økning i antallet drukningsulykker i fjor. Foto: Unsplash.

89 druknet i fjor: Frykter ny ulykkesommer

Antallet drukningsulykker økte med 17 prosent i fjor.

Av Egil M Solberg | 03.07.2023 20:50:30

Drukning: – Pilene pekte i feil retning. Det sier rådgivende lege i Frende Forsikring, Helge Skjerven, om tallene fra Redningsselskapet.

De 89 drukningsulykkene i 2022 skjedde fra båter, under bading eller fra land.

* Drukningsulykker fra fritidsbåt økte med 28 prosent i fjor.
* Det var drukningsulykker fra alle landets fylker i fjor.
* For første gang på seks år døde barn i drukning fra fritidsbåt.
* Drukningsulykker etter fall fra land økte med 32 prosent i fjor
* 10 mennesker (ni av dem menn) døde i drukningsulykker i forbindelse med bading i fjor

Kilde: Redningsselskapet

– Jeg håper folk tar det rolig i ferien og ikke tar noen sjanser. Ikke hopp fra klipper du ikke helt kjenner til. Ikke svøm for langt fra land fordi du overvurderer svømmeferdighetene dine. Og ikke vær i båt uten redningsvest, sier lege Helge Skjerven.

– For å forebygge drukning og få ned drukningstallene må vi øke vannkompetansen til alle aldersgrupper. Vi må styrke svømmeopplæringen i skolen, men også sørge for at flere voksne tar gode valg i forbindelse med vannaktiviteter, sier fagsjef for drukningsforebygging i Redningsselskapet, Tanja Krangnes.

Ni av ti som drukner er menn

Det er klart flest menn som drukner i Norge. Slik er det hvert år. I fjor var 87 prosent av de som mistet livet i drukningsulykker menn.

– Vi ser lignende tall i sammenlignbare land. Atferdsforskning peker på at flere menn enn kvinner undervurderer risikoer og har overdreven tro på egne ferdigheter. Det gjelder nok også svømmeferdigheter, sier Tanja Krangnes.

Basseng og sjø er veldig forskjellig

En ting er å svømme i et rolig basseng hvor du alltid kan komme deg til lands. Du ser kanten, du vet hvor dypt det er, du har folk i nærheten og det er liten grunn til panikk. Men hva skjer i en krise?

– Det er noe å tenke over. Situasjonen er en ganske annen hvis vannet har understrømmer og det kommer bølger. Hvis vannet ikke er så varmt som bassenget kan du fort få problemer, sier Helge Skjerven i Frende.

– Så godt som alle drukningsulykker skjer utendørs, og det er derfor viktig at barn og unge får øve på svømming, selvberging og livredning i sjø eller vann, sier fagsjefen i Redningsselskapet.

Dette må du vite

– Du bør vite hvordan du berger deg selv og hvordan du kan redde andre opp fra vannet på en trygg måte. Det er viktig å vite hvor du ringer etter hjelp og hvordan du utfører hjerte- og lungeredning, sier Krangnes.

Hvis du ser noen som trenger hjelp er det 113 du skal ringe.

– Drukning er ikke som på film

Fagsjefen i Redningsselskapet minner om at drukning ikke er som på film med roping, plasking og veiving med armer. Derfor er det viktig at folk klarer å gjenkjenne en drukningsulykke.

– En drukning skjer som regel helt stille fordi personen bruker alle krefter på å prøve å puste. Om du tror noen er i trøbbel, spør heller en gang for mye om det går bra. At noen er oppmerksomme redder liv hvert eneste år, sier Tanja Krangnes.

Flere nyheter: