Menu
Fra innsamling av døde fugler i Vadsø 27. juli, da landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) var på besøk for bli orientert om fugleinfluensautbruddet. Foto: Jan Langhaug / NTB

817 nye døde fugler i Vadsø

Ansatte i Vadsø kommune hadde lørdag fri fra arbeidet med å hente døde fugler, men gikk i gang igjen søndag. Da plukket de 817 døde fugler.

Av NTB | 31.07.2023 11:33:51

Kuriosa og kjendiser: – Til sammen har vi da hentet 13.700, sier ordfører i Vadsø, Wenche Pedersen (Ap), til NTB.

De rammede fuglene er måker av den fra før av sterkt truede arten krykkje.

De syke fuglene samles på steder med ferskvann, forteller Pedersen.

– Våre folk sier at det nå samles færre fugler enn før, men de som samles, de dør. Svake fugler dør også andre steder. Det er en øy rett utenfor byen der det også er ferskvann, der har vi også samlet opp døde fugler.

Ordføreren snakket mandag med klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

– Jeg sa til ham at vi regner med å bli kompensert økonomisk for dette. Det har aldri vært registrert større utbrudd av fugleinfluensa på villfugl her i landet.

Da utbruddet startet, og kommunens ansatte måtte ut og samle inn døde fugler, hadde man ikke planer for slik i beredskapssystemet. Det hadde heller ikke statsforvalteren eller Mattilsynet.

– Omfanget av det som har skjedd, overrasket alle. Vi er ikke eksperter på fugleinfluensa, men vi er blitt eksperter på å rydde døde fugler, sier ordføreren.

– Hva føler du i dag?

– Jeg har kalt dette en dyretragedie fra første dag. Du kommer til et sted der det er samlet mange krykkjer, og det skulle vært mye leven fra dem, men det er helt stille. Det gjør et voldsomt inntrykk når du ser at de dør rundt deg. Det er vondt å se.

(©NTB)

Flere nyheter: