Menu
Det bor et milliontalls rohingya-flyktninger i Myanmar-delstaten Rakhine og i nabolandet Bangladesh. Bildet viser ødeleggelser i byen Sittwe i Rakhine. Foto: AP Photo

800.000 mennesker trenger nødhjelp etter syklonen i Myanmar

Minst 800.000 innbyggere trenger akutte matforsyninger etter syklonen som herjet i Myanmar i helga, anslår FN.

Av NTB | 19.05.2023 12:54:09

Ulykker og naturkatastrofer: Den kraftige syklonen Mocha har kostet minst 400 mennesker livet, de fleste i delstaten Rakhine. I tida etter trengs det omfattende nødhjelp for å begrense de videre konsekvensene, ifølge FN.

– Syklonen etterlot seg ødeleggelser i hele delstaten, med hus jevnet med jorda, veier sperret av trær, ødelagte sykehus og skoler, samt alvorlige forstyrrelser på strøm- og telenettet, uttaler Anthea Webb, viseregiondirektør for Asia og Stillehavet i FNs matvareprogram (WFP).

Det er de fattigste delene av Myanmar som er hardest rammet. FN beregner at minst 800.000 innbyggere trenger akutte forsyninger av mat etter syklonens herjinger søndag.

Syklonen har gått særlig ut over den fattige delstaten Rakhine i vest, der den undertrykte rohingya-minoriteten holder til. Regjeringens talsperson sa i helga at de fleste av de omkomne er rohingyaer. Nettavisen Irrawaddy meldte om flere hundre dødsfall i flyktningleirer for internt fordrevne rohingyaer rundt delstatshovedstaden Sittwe.

Norske myndigheter besluttet tirsdag å doble årets støtte til Myanmar til 110 millioner kroner etter syklonens herjinger. Mocha var den kraftigste syklonen i Bengalbukta på over ti år, og ga også store ødeleggelser i Bangladesh.

(©NTB)

Flere nyheter: