Menu
28 for tidlig fødte babyer som ble evakuert fra Shifa-sykehuset i Gaza, ankom mandag Egypt. Dette bildet ble tatt av en lege før de forlot Shifa-sykehuset. Foto: AP / NTB

28 for tidlig fødte Gaza-babyer har ankommet Egypt

28 premature babyer som er evakuert fra Gaza, ble mandag fraktet over grensa til Egypt, ifølge Palestinsk Røde Halvmåne.

Av NTB | 20.11.2023 14:10:02

Medisin og helse: Søndag ble 31 premature babyer evakuert fra Shifa-sykehuset, som nå ligger midt i en krigssone.

Operasjonen ble gjennomført under det som beskrives som ekstremt farlige forhold, i et samarbeid mellom palestinsk Røde Halvmåne, helsemyndigheter, sykehusansatte og FN-organisasjonene Unicef, Verdens helseorganisasjon (WHO), UNRWA, OCHA og UNMAS.

Shifa-sykehuset er omringet av israelske stridsvogner, og israelske soldater har også inntatt sykehuset.

Ifølge egyptiske medier ankom 29 premature babyer, men Palestinsk Røde Halvmåne opplyser at det er snakk om 28.

Verdens helseorganisasjon (WHO) opplyser mandag ettermiddag at de tre siste babyene fortsatt befinner seg inne på Gazastripen der de får behandling på Emarati-sykehuset, som ligger sør i enklaven.

– De har ikke mange nok kuvøser på sykehuset i El-Arish, og noen av babyene må derfor overføres til Ismailia eller Kairo, sier en kilde.

WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus betegnet søndag babyene som «svært syke», noe som også bekreftes av Palestinsk Røde Halvmåne.

Ingen av de premature babyene har ifølge WHO følge av foreldre eller andre slektninger, fordi helsemyndighetene i Gaza ikke greide å få kontakt med dem i krigskaoset som råder.

Den egyptiske TV-stasjonen Al Qahera sendte direkte da de første babyene ble fraktet over grensa i Rafah mandag.

Ikke alle de evakuerte babyene kan behandles på det nærmeste sykehuset i Egypt, som ligger i El-Arish rundt 45 kilometer fra grensa til Gaza.

– Alle disse babyene kjemper mot alvorlige infeksjoner som følge av mangel på medisiner, og at det har vært umulig å beskytte dem mot infeksjoner på Shifa-sykehuset, heter det i en uttalelse fra Røde Halvmåne.

Flere nyheter: