Menu
Navnene på de drepte er hogd inn i steinen ved minnelunden i Omagh. Søndag ble det markert at det 15. august er 25 år siden massakren. Foto. Brian Lawless/PA via AP / NTB

25 år siden bomben i Omagh

Ofrene for den mest blodige enkelthendelsen i Nord-Irlands historie, bomben i Omagh, ble søndag minnet av familier og ministre fra Storbritannia og Irland.

Av NTB | 13.08.2023 19:54:27

Natur og miljø: 29 personer ble 15. august 1998 drept av en bilbombe som ble utløst av en utbrytergruppe fra Den irske republikanske hær (IRA). Gruppen kalte seg Real IRA (det egentlige IRA) og var motstander av våpenhvileavtalen som var blitt inngått langfredag tidligere samme år.

Minneseremonien ble holdt på søndagen som falt nærmest selve dagen for bilbomben. Et felleskirkelig organ for Omagh sto for markeringen som hadde deltakere fra fjern og nær.

Michael Gallagher, som mistet sin 21 år gamle sønn i eksplosjonen, sa at folkemengden var et bevis på fellesskapsfølelse og samhold 25 år etter at byen Omagh rammet av tragedien.

Under seremonien ble navnene på de 29 drepte lest opp, og det var salmer og tekster framført på irsk, spansk og engelsk av respekt for de dødes nasjonalitet. Etter seremonien ble det lagt ned blomster ved en minnestein med alle de 29 navnene hogd inn.

Ingen er noen gang blitt holdt rettslig ansvarlig for ugjerningen i Omagh.

(©NTB)

Flere nyheter: