Menu
Politiet pågrep torsdag 21 år gamle Jack Teixeira i North Dighton i Massachusetts. Han mistenkes for å ha lekket hemmeligstemplede dokumenter fra CIA og Pentagon. Foto: AP / NTB

21-årig IT-spesialist pågrepet i lekkasjesaken i Pentagon

En 21 år gammel IT-spesialist i reservestyrkene er pågrepet i etterforskningen av lekkasjen av hemmeligstemplede dokumenter fra CIA og Pentagon i USA.

Av NTB | 14.04.2023 07:54:05

Økonomi og næringsliv: Han ble pågrepet hjemme i North Dighton i Massachusetts torsdag. TV-bilder fra pågripelsen viser tungt bevæpnede politifolk som leder en ung mann iført grå t-skjorte og rød shorts ut i en ventende bil.

21-åringen fra Massachusetts var stasjonert ved nasjonalgardens flybase Otis på Cape Cod. Han sluttet seg til reservestyrken i 2019 og hadde den engelske tittelen «Cyber Transport Systems Journeyman».

Det tilsvarer i praksis en IT-spesialist med ansvar for militære kommunikasjonsnettverk, inkludert kabling og knutepunkter, skriver AP. I rollen vil Teixeira ha hatt høy sikkerhetsklarering, fordi han også vil ha hatt ansvaret for å sikre at nettverkene var beskyttet, opplyser en anonym tjenesteperson til nyhetsbyrået.

Discord-gruppas medlemmer og politikilder forteller til New York Times at Teixeira begynte å dele beskrivelser av hemmeligstemplet informasjon i oktober i fjor. Han skal ha vært motivert av et ønske om å informere gruppemedlemmer om hva ekte krig dreier seg om. Målet skal også ha vært å imponere, ifølge medlemmer i gruppa.

– Han var mannen, myten. Og han var legenden. Alle respekterte denne fyren, sier et medlem som kaller seg Vahki, til New York Times.

– Dette er noen som står overfor det øvrige sjiktet for år i fengsel, sier Van Grack. Det er «fordi lekkasjene var så skadelige», sier han videre.

En talsperson for den føderale statsadvokaten i Boston opplyser at Teixeira ventes å møte i retten fredag. Han kan også bli stilt for retten i en militær domstol.

Hemmelighetsgraden på dokumentene varierer, og det varierer også hvor mange som har hatt tilgang til hvert enkelt av dem. Mens flere hundre personer kan ha hatt tilgang til noen av dokumentene, har andre vært distribuert til langt færre.

Forsvarsminister Lloyd Austin sier at en arbeidsgruppe i Pentagon har «jobbet døgnet rundt for å vurdere og begrense skader».

– Det pågår full etterforskning, fra både etterretningsmiljøet og justisdepartementet, og de nærmer seg, men jeg har ikke noe svar, sa Biden, som er på besøk i Irland.

– Jeg er ikke bekymret for lekkasjen. Jeg er bekymret for at det skjedde, men det er ikke noe pågående i den, så vidt jeg vet, fortsatte han.

Teixeira er tilknyttet U.S. Air Force National Guard, en reservestyrke knyttet til USAs luftforsvar.

Minst 60 dokumenter er hittil publisert, blant dem flere som tilsynelatende kommer fra etterretningsorganisasjonen CIAs operative senter, samt fra Pentagon-ledelsen.

Brandon Van Grack, som tidligere jobbet som aktor for justisdepartementet i saker om nasjonal sikkerhet, sier til Reuters at strafferammen trolig vil være opp mot ti års fengsel. Også om 21-åringen ikke har hatt som intensjon å skade amerikanske interesser.

Det er ikke slått fast med sikkerhet at alle dokumentene er ekte, men høytstående amerikanske tjenestemenn har sagt til flere medier at de virker autentiske.

Flere nyheter: