Menu
Rishi Sunak må rydde statsministerkontoret i Downing Street og overlate det til Labour-leder Keir Starmer. Foto: AP / NTB

14 år med konservative regjeringer har endret Storbritannia

Etter 14 år og fem konservative statsministre er Storbritannia i dag et annet land enn i 2010, viser en gjennomgang.

Av NTB | 04.07.2024 18:23:06

Medisin og helse: Valgdagsmålingene etter torsdagens parlamentsvalg er klare og levner liten tvil om at statsminister Rishi Sunak må overlate kontoret i Downing Street til Labour-leder Keir Starmer.

Arven han og toryene etterlater seg viser hvorfor så mange briter mente at det var på høy tid med et maktskifte.

Mens 70 prosent av de spurte var ganske eller svært fornøyde med det britiske helsevesenet sist Labour styrte landet, var andelen i fjor falt til 24 prosent.

Antallet hjemløse har ifølge The New York Times økt med 120 prosent de siste 14 årene, og rundt 3 prosent av alle briter, flere enn noensinne, er i dag avhengig av matvarehjelp fra myndighetene.

Storbritannia hadde på 1990-tallet budsjettoverskudd, og statsgjelden tilsvarte under 50 prosent av landets bruttonasjonalprodukt.

Nå utgjør gjelden 97 prosent av BNP.

Netto-økningen, antallet som kommer med fratrekk for dem som flytter, var i fjor 685.000, viser tall fra myndighetene.

På den udelt positive siden er kriminaliteten redusert med 54 prosent, men antallet kriminelle handlinger begått med kniv har økt med 39 prosent.

Toryene får også ros for å ha redusert antallet arbeidsledige med 44 prosent siden 2010, og antallet briter som tar universitetsutdanning, har økt med 15 prosent.

Bruken av fossil brensel er i dag også 60 prosent lavere enn den var da de konservative overtok regjeringsmakten.

7,6 millioner briter står i dag i sykehuskø, og det er nesten tre ganger så mange som da de konservative overtok regjeringsmakten i 2010, konstaterer The Guardian.

Rundt 90 prosent av alle boliger på markedet i Storbritannia er nå for dyre til at briter i middelklassen har råd til dem.

Skattene under konservativt styre har økt med 12 prosent, mens produktiviteten har falt med 60 prosent.

Både Theresa May og David Cameron lovet som statsministre å bremse innvandringen til noen titusener i året, men det kommer nå flere hundre tusen årlig til Storbritannia.

Antallet ansatte i politiet er redusert med 0,5 prosent, og behandlingstiden i rettsvesenet har økt. Antallet soldater i det britiske forsvaret er redusert med 25 prosent.

(©NTB)

Flere nyheter: