Menu
Sylvi Listhaug (Frp) støtter politiet i at det trengs flere tiltak for å avverge ungdomskriminalitet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

13-åring siktet i flere ranssaker i Oslo – Høyre og Frp etterlyser tiltak

En 13 år gammel gutt er siktet i flere av ranssakene i Oslo den siste tiden. Høyre og Frp mener det trengs flere lukkede barnevernsinstitusjoner.

Av NTB | 06.06.2024 16:43:04

Kriminalitet og rettsvesen: Onsdag ble tre unge gutter ble ranet på Storo. Ofrene ble ifølge politiet tvunget til å ta ut penger i flere butikker etter trusler om bruk av kniv. To mistenkte gutter på 12 og 13 år ble innbrakt kort tid etter.

– 13-åringen er den samme gjerningspersonen som er siktet for flere av de omtalte ranene den siste tiden. Fra 21. mai er det nå registrert 12 ranssaker med totalt 24 fornærmede. Vi utelukker ikke at tallene kan stige, sier Jane Bechmann Dahl, leder for felles enhet for forebygging hos politiet i Oslo.

Hun sier politiet ser svært alvorlig på barn som raner barn. I Oslo politidistrikt har kriminaliteten blant de yngste økt betydelig, særlig blant barn under 15 år.

Nå vil politiet ha flere lukkede institusjoner i barnevernet for å gi disse barna nødvendig hjelp og beskyttelse.

– Oslo politidistrikt er bekymret for kapasiteten for antall fengselsplasser for mindreårige. Vårt inntrykk er at plassene raskt fylles opp av personer som skal inn for å sone. Det er også problematisk at det ikke finnes nok varetektsplasser, når vi ser økningen i ungdomskriminaliteten i Oslo, sier Bechmann Dahl.

– Fremskrittspartiet har flere ganger foreslått økt bruk av lukkede institusjoner for unge kriminelle gjengangere, senest i oktober i fjor. Dessverre har vi blitt stemt ned av stortingsflertallet, sier Frp-lederen.

Hun peker på at politiet har lite å stille opp med når de mistenkte ranerne er under den kriminelle lavalder.

– Politiet er nødt til å få nye virkemidler for å slå tilbake og trygge samfunnet vårt. Nå må de andre partiene og statsminister Jonas Gahr Støre våkne og lytte til politiet som nå er bekymret for både kapasitet og antall fengselsplasser for mindreårige, sier hun.

Barnevernspolitisk talsperson Tage Pettersen i Høyre, sier han er enig med både Frp og politiet.

– Er man i stand til å begå kriminalitet, må man være beredt på å ta konsekvensene. Vi får tilbakemelding om at kriminelle gjenger i dag aktivt bruker barn under 15 år, som «løpegutter» i sine kriminelle operasjoner fordi disse er under straffbar lavalder. Det er et farlig smutthull som må tettes, sier han.

– Politiet prioriterer disse alvorlige sakene høyt i etterforskningen. Bechmann Dahl påpeker at politiet har få virkemidler overfor de som er under strafferettslig lavalder, og at samarbeid med andre aktører er essensielt for å sette inn gode tiltak.

Frp-leder Sylvi Listhaug sier til NTB at nå må de andre partiene våkne.

Flere nyheter: