Menu
Trendy igjen: – Vi som forsker på forbrukerne, er ikke overrasket over at utviklingen viser at vi bruker mer grønnsaker. Det er løk, gulrøtter og tomater som øker – og poteter, sier forsker Annechen Bahr Bugge i Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved Oslo Met. Foto: Annika Byrde / NTB

Vi har økt forbruket av grønnsaker – comeback for poteten

Vi spiser mer grønnsaker og mindre rødt kjøtt, og det ser lysere ut for nordmenns kosthold. Men samtidig går det rett nedover med fisk og sjømat.

Av NTB | 26.11.2025 12:29:10

Økonomi og næringsliv: Utviklingen i norsk kosthold er en årlig rapport som utgis av Helsedirektoratet. Rapporten viser utviklingen i kostholdet over tid og er basert på årlige tall for landets matforsyning til og med 2024.

Hovedtrekkene viser at engrosforbruket av grønnsaker, matpoteter, hvitt kjøtt, helmelk, yoghurt, ost og smør øker. Andelen fullkorn går også oppover, mens forbruket av fisk går nedover. Forbruket av rødt kjøtt er også på sitt laveste på over 25 år.

– Vi er svært fornøyde med at vi nå ser en endring i forbruket av grønnsaker. Å spise mer grønnsaker, sammen med mer frukt, bær og grove kornprodukter, er noe av det viktigste man kan gjøre for å ha et sunt kosthold, sier helsedirektør Cathrine Lofthus i en pressemelding.

Hun viser til at forbruket av sammalt mel har økt, og at det er positivt at vi har økt inntaket av grove kornprodukter.

For ti år siden brukte vi 25 kilo potetprodukter hver i året, mens vi i dag bruker 33,4 kilo. Bruk av matpoteter har økt med nesten 5 kilo fra 2023 til 2024. Når vi slår sammen potetprodukter og matpoteter, spiste vi totalt 51,2 kilo i 2024. Så selv om vi spiser mindre matpoteter i dag enn for ti år siden, har det vært et voldsom hopp det siste året.

– Vi som forsker på forbrukerne, er ikke overrasket over at utviklingen viser at vi bruker mer grønnsaker. Det er løk, gulrøtter og tomater som øker – og poteter, sier forsker Annechen Bahr Bugge i Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved Oslo Met til NTB.

Hun forteller at på 90-tallet var potet veldig utrendy, samtidig med at folk hadde mer penger og bedre råd. Da var det pasta og asiatisk mat som var i vinden.

– Nå har potetene fått et comeback. På markedet er det kommet flere nye typer poteter, eller man kan for få eksempel bitte små poteter. Det er lett å lage poteter. Man kan bake eller bruke airfryer, og det går raskt å koke poteter, sier forskeren.

På spørsmål om hva som er utfordrende med å spise mer fisk, sier over halvparten at fisk er for dyrt, ifølge Helsedirektoratet. Vi ser samtidig at konsumprisindeksen for fisk har økt med 63 prosent siden 2015.

Forbruket av grønnsaker går opp, og rødt kjøtt går ned, men likevel er vi et stykke unna kostrådene som vi bør følge, ifølge Norkost 4-rapporten. Vi vet også at tilliten til kostrådene fikk en liten knekk mellom 2023 og 2024, mens tilliten har holdt seg stabil i 2025. Det viser en undersøkelse om kjennskap og tillit til de nye kostrådene.

– Kostrådene har vært mye diskutert og debattert de siste årene. Det er mange som vil mene noe om hva som er et sunt kosthold. At tilliten har holdt seg stabil i denne perioden, samtidig som vi ser en økning i kjennskapen, ser vi på som veldig positivt, sier divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet.

Den gode gamle poteten har gjort comeback, både som del av potetprodukter, men også som potet i seg selv.

Likevel mener helsemyndighetene våre at det fortsatt er utfordringer. Spesielt dette at vi spiser mindre fisk og sjømat. De siste ti årene har forbruket gått ned 18 prosent, og bare det siste året har forbruket gått ned 2 prosent.

(©NTB)

Flere nyheter: