Åge Hareide og Island tapte mandag. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB

Tyrkia slo Åge Hareides Island – bisarr straffebom skapte oppstuss

En straffebom av sjeldent merke var blant ingrediensene da Åge Hareides Island røk 4-2 mot Tyrkia i nasjonsligaen.

Av NTB | 14.10.2024 22:51:20

Sport: Episoden som må sies å være av det pussige slaget oppsto etter ni minutters spill i annen omgang. Da ble gjestene tildelt straffespark etter at en islandsk spiller blokkerte et farlig skudd med armen.

Kamplederen måtte ut og se episoden på VAR-skjermen før straffesparket ble tildelt Tyrkia.

I skuddøyeblikket ved straffemerket skled så den tyrkiske veteranen Hakan Çalhanoglu, før han satte ballen i mål og jublet. Den påfølgende VAR-sjekken avslørte imidlertid at Inter-spilleren, som følge av at han skled, hadde skutt ballen i mål via stamfoten sin. To berøringer er ikke tillatt, og dermed ble det dømt islandsk frispark i stedet for straffescoring.

Ledelsen holdt helt til en drøy time var spilt. Da ladet Irfan Kahveci skuddfoten og utlignet for Tyrkia fra distanse. Island-keeper Hákon Valdimarsson, som til daglig spiller for Brentford i Premier League, maktet ikke skyve ballen på utsiden av stolpen.

Deretter fikk Calhanoglu en ny sjanse fra straffemerket etter at VAR-dommerne avdekket en ny hands i det islandske feltet. Denne gangen holdt den tyrkiske kapteinen seg på beina og var sikker.

Dramaet var imidlertid ikke over med det. 20 minutter før full var Island farlig frampå. Angrepet ble avsluttet med at et langskudd fra målscorer Óskarsson på akrobatisk vis ble reddet på strek av Tyrkias Merih Demiral.

På sidelinjen ropte landslagssjef Hareide på hands og straffe, men en lengre VAR-sjekk konkluderte med at ballen ikke hadde berørt tyrkerens arm.

Tyrkia skulle likevel ta siste stikk. To minutter før full tid satte Real Madrid-stjernen Arda Güler inn 3-2-målet. Det tok tilsynelatende lufta ut av islendingene. På tampen prikket Kerem Aktürkoglu inn 4-2.

Med seieren er det dødt løp mellom Tyrkia og Wales på toppen av tabellen i nasjonsligaen gruppe B4. Begge har åtte poeng.

Åge Hareides Island har fem på tredjeplass.

Tidligere i kampen hadde Åge Hareide knapt rukket å finne plassen sin på trenerbenken før laget hans tok ledelsen. Real Sociedad-spiller Orri Óskarsson sendte hjemmelaget foran allerede etter tre minutter.

Hareide skulle imidlertid få grunn til å juble like etter da Andri Gudjohnsen utliknet til 2-2. Da sto jubelen i taket på tribunene i Reykjavik.