Støre fikk advarsel mot metanhemmere på ysteri: – Å tukle med naturen
Statsminister Jonas Gahr Støre besøkte onsdag et ysteri, og fikk klar beskjed om å droppe planene om å bruke såkalte metanhemmere i kufôr.
Vær: – Kunder ringer og lurer på om vi bruker metanhemmere. Hvis vi gjør det, vil de ikke ha osten vår, sier Gro Hommo til NTB.
Hun er tidligere geitebonde, og driver ysteriet og bakeriet Lega på Rauland.
Da statsministeren kom innom for omvisning og lunsj onsdag formiddag, fikk han klar beskjed om metanhemmere:
– Det er å tukle med naturen. Jeg synes det er veldig trist, sa Hommo da hun tok imot statsministeren.
Det er snakk om å bruke en ny type fôr til kyr som skal sørge for at de slipper ut mindre av klimagassen metan, altså at de raper og promper mindre.
I forbindelse med årets landbruksoppgjør ble regjeringen og bondelaget enige om å jobbe for et nytt krav for å motta husdyrtilskudd innen 2027 – om at man må bruke metanreduserende fôr.
– Jeg håper ikke det blir gjennomført, sier Hommo på ysteriet.
– Jeg tror ingen vil ta i bruk metanhemmere her oppe, med mindre det blir lovpålagt. De sier at det ikke er farlig, men jeg er skeptisk, sier Hommo.
Ifølge MetanHUB har fôret som brukes i prøveprosjektet blitt testet i over ti år, uten at det har vist negative effekter verken for dyr eller mennesker.
Støre sier at han lytter på innspillet fra den lokale osteprodusenten.
– Jeg hører det hun sier, og det vil jeg ta meg tilbake for å høre litt med landbruksministeren om hvordan de vurderer det, sier han.
Statsministeren understreker at det i første omgang er snakk om å høste erfaringer av melkeproduksjon med metanhemmere.
– Det ligger en veldig god ambisjon bak, nemlig å begrense utslipp av metan fra husdyrhold. Det er en viktig klimagass.
Saken om metanhemmere har skapt mye debatt.
For ordens skyld: i dag brukes det ikke metanhemmere i Norge i den ordinære melkeproduksjonen. Det nye foret testes ut av 100 melkeprodusenter gjennom prosjektet MetanHUB.
På Lega lager de ost av både geite- og kumelk. Statsministeren fikk omvisning i produksjonslokalene i kjelleren, smakte på osten og spiste pizza. Han kjøpte med seg to oster hjem.
(©NTB)