Karoline Bjerkeli Grøvdal løp finale på 5000 meter i Paris mandag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Råsterk Grøvdal imponerte i OL-drama – sølvvinneren disket etter målgang

Karoline Bjerkeli Grøvdal løp inn til en uhyre sterk sjuendeplass på 5000-meteren i Paris-OL mandag. Sølvvinner og superstjerne Faith Kipyegon ble disket.

Av NTB | 05.08.2024 21:53:07

Sport: Grøvdal ble klokket inn til tiden 14.43,21 sekunder. Hun krysset målstreken som nummer åtte, men deretter dukket det opp en overraskende diskvalifikasjon på sølvvinner Faith Kipyegon.

Den kenyanske stjernen skal ha obstruert en konkurrent underveis. Kipyegon tapte spurten om gullet mot en annen kenyansk stjerne, Beatrice Chebet.

– Jeg er kjempefornøyd, og jeg følte det svarte bra da jeg tok noen plasser på slutten der, sa Grøvdal til NRK.

– Målet var å komme i mål og føle at jeg gjorde det jeg kunne. Det gjorde jeg. Dette er kanskje tidenes beste felt på 5000 meter, la hun til.

På oppløpet spurtet hun forbi den etiopiske verdensrekordholderen Gudaf Tsegay. Det er ingen liten skalp.

I kampen om gullet spurtslo kenyanske Chebet forhåndsfavoritt Kipyegon, men så kom disken av sistnevnte. Kipyegon har verdensrekorden på 1500 meter og er kjent som uhyre rask mot slutten av lange løp.

Med Grøvdal foran gikk farten veldig opp, men veteranen fra Isfjorden løp samtidig i et tempo som for henne er kontrollert. Likevel ble det strekk i feltet.

– Dette er måten å få en best mulig plassering ut av løpet. Det er en herlig opplevelse å se Karoline taue på et felt med noen av verdens aller beste 5000-metere noen gang, skrøt en imponert Vebjørn Rodal i NRKs sending.

Etter at det norske håpet hadde stått for farten i fire runder, fikk hun avløsning av enda mer meritterte løpere fra Etiopia. Da måtte Grøvdal finne seg en plass noe lenger bak i rekkene.

Grøvdal viste kjempeform da hun løp inn til sølvmedalje på distansen i EM i Roma i juni. Senere i mesterskapet sikret hun gull på halvmaraton.

I Tokyo-OL for tre år siden ble hun nummer 14. Fem år tidligere tok hun en imponerende sjuendeplass i OL i Rio de Janeiro.

5000-meteren er den eneste distansen Grøvdal løper i OL. Hun deltar verken på 10.000 meter eller halvmaraton.

Grøvdal var våken fra start i finalen og etter to runder tok hun selv føringen i feltet. Da hadde det gått veldig smått innledningsvis.

Da farten økte mot slutten ble det ikke uventet for vanskelig for Grøvdal å holde ryggen til de absolutt beste.