Martin Ødegaard takker Antonio Nusa for assist etter å ha scoret Norges 2-0-mål mot Georgia. Foto: Lise Åserud / NTB

Nusa serverte superstjernene – EM-muligheten lever etter 2-1 over Georgia

Landslagets nye yndling Antonio Nusa leverte vakre assist til Norges to superstjerner da Georgia ble slått 2-1. Dermed lever kvalifiseringshåpet fortsatt.

Av NTB | 12.09.2023 22:44:42

Sport: Etter en treg norsk start på kampen viste Nusa fram sine ferdigheter da han i det 25. og 33. minutt tryllet bort motspillere og slo målgivende pasninger til først Erling Braut Haaland og så Martin Ødegaard.

Haaland jubilerte med sitt 25. landslagsmål, mens lagkaptein Ødegaard i sin 53. landskamp scoret for tredje gang. Etter de to målene hadde Norge full kontroll og burde ha punktert kampen før et baklengsmål på overtid skapte spenning. Khvicha Kvaratskhelia kunne ha ødelagt kvelden for Norge med kampens siste spark, men Ørjan Nyland tok fram en flott redning som hindret 2-2. Om den hadde gått inn, ville marerittet fra Skottland-kampen i juni ha gjentatt seg.

– Jeg tror det er en mental greie. Gutta følte at de hadde fullstendig kontroll, og det var ingenting som tydet på at kampen skulle bli spennende. Men plutselig lå den der, og så ble det dramatisk til slutt. Det var helt unødvendig at de skulle få den siste sjansen, sa Ståle Solbakken.

Nusa tok opp tråden fra sin pangdebut mot Jordan, drev to georgiske høyrebacker (en i hver omgang) til fortvilelse med sine dribleferdigheter og fikk høre Oljeberget rope taktfast på «Super-Nusa». Mange ga ham stående applaus da han ble byttet ut 20 minutter før slutt.

Norge må både vinne sine tre gjenstående kamper og ha hjelp fra andre lag, men håpet om at siste kamp i Skottland i november blir en finale om EM-billett er fortsatt til stede.

– EM-sjansene er vel ikke større enn de var, men vi lever fortsatt. Vi skal gjøre alt vi kan for å slå Kypros, og da får vi en slags finale mot Spania om å være med videre. Om vi vinner de to neste så lever vi inn i november også, sa Solbakken, som igjen skrøt av Nusa.

– Han leverte to assist og skapte mye, mer kan man ikke forlange. Så lenge kreftene holdt var han veldig farlig, sa han.

Patrick Berg kom til den første sjansen, men skjøt rett på keeper da Fredrik Aursnes satte ham opp i det 21. minutt. Desto deiligere var det for publikum på fullsatte Ullevaal da de fire minutter senere kunne feire Haalands 25. landslagsmål. Nusa utfordret på kant, rykket fra høyrebacken Giorgi Gocholeishvili og slo et perfekt innlegg. Ved lengste stolpe gikk Haaland opp bak ryggen på lagkaptein Guram Kashia og stanget ballen i mål. Han hadde knapt vært borti ballen før det, men utnyttet sin første mulighet på beste vis.

Med scoringen la han John Carew bak seg på landslagets evige scoringsliste og inntok delt 3.-plass med Harald Hennum. De eneste to som er foran ham scoret sine mål før 2. verdenskrig.

Georgia truet med å slå tilbake umiddelbart da Kvaratskhelia raidet mot et ryggende norsk forsvar, men hans klubbkamerat Leo Østigård blokkerte skuddet, og resten av omgangen handlet bare om Norge.

Igjen fikk Nusa klapp på skulderen fra en av lagets superstjerner med takk for målgivende pasning.

Lagkapteinen med to mål på sine 52 første landskamper fikk blod på tann og prøvde skuddfoten tre ganger til i løpet av de neste ti minuttene. To av skuddene strøk rett utenfor målet, men det var bare 2-0 til pause.

I starten av 2. omgang ble tre banestormende oljeletingsmotstandere stoppet av vakter før de greide å stripse seg til målstolpene. Et georgisk lag som virket mer opptatt av å begrense nederlaget enn av å finne en vei tilbake i kampen, greide også å stoppe Norges jakt på flere mål.

Jørgen Strand Larsen hadde omgangens største norske sjanse, men keeper Giorgi Mamardashvili svarte med en god redning. På overtid glapp det i Norges forsvar, og innbytter Budu Zivzivaze reduserte. Ørjan Nyland måtte deretter ta fram sitt beste for å stoppe Kvaratskhelias avslutning sekunder før dommeren blåste av.

Norge tok sin annen strake seier i kvalifiseringen og sørget for at Skottland må vente med å feire EM-billett. Norges sjanse til topp-to-plassering henger fortsatt i en svært tynn tråd, men Solbakken har sagt at målet nå er å holde liv i håpet kamp for kamp, og det vil være der også når han samler troppen i oktober foran kamper mot Kypros og Spania.

Norge slet med å komme i gang mot et Georgia-lag som etter fredagens 1-7-smell mot Spania var tilbake i sin vanlige 5-3-2-formasjon, spilte for æren og tettet godt igjen. De første 20 minuttene lugget det spillemessig, og hadde det ikke vært for Stefan Strandbergs blokkering da Napoli-stjernen Kvaratskhelia kom til skudd så kunne Norge ha kommet under.

I det 28. minutt spilte Nusa fram Haaland til en ny sjanse, men en georgisk fot fikk blokkert skuddet. Den 18-årige landslagskometen prøvde selv skuddfoten rett etter, men i det 33. minutt leverte han i stedet assist til Martin Ødegaards tredje landslagsmål. En vakker tofotsfinte tryllet vekk Gocholeishvili og Zuriko Davitashvili. Nusa smatt mellom dem og trillet ballen skrått ut, der den møtte Ødegaards venstrefot som sendte den snorrett i lengste hjørne.