Lidenskap for deig og dugnad: Slik ble Førresdalen Pizza & Snoperi en lokal suksess
Fra en enkel kjøkkenmaskin i kjelleren til 2000 solgte surdeigsdeiger i måneden, Leif Olav Tjomsland har gjort lidenskapen for mat om til en lokal suksesshistorie.
FØRRESDALEN: Det startet med noen få pizzabunner solgt gjennom farens stand på Reko-ringen Haugalandet. I dag selger Leif Olav Tjomsland rundt 2000 surdeigsdeiger i måneden, og Førresdalen Pizza & Snoperi har blitt et navn mange matglade haugalendinger kjenner igjen.
– Jeg har alltid vært interessert i mat, forteller han. Etter over 20 år i næringsmiddelbransjen, blant annet som pølsemaker og ferskvaresjef, og de siste 15 årene som butikksjef i Montér, begynte savnet etter å jobbe med mat å melde seg igjen.
Fra hobby til fullt kjellerbakeri
Ideen om å starte en egen virksomhet kom ikke som et stort forretningsprosjekt, men som en naturlig forlengelse av hobbyen.
– Det vokste frem naturlig. Jeg begynte med en liten Kenwood-maskin på kjøkkenbenken, og så tok det plutselig helt av, sier han.
Kapasitet ble fort den største utfordringen. Nå har han flere profesjonelle eltemaskiner, og en egen maskin som former pizzaballene. Produksjonen foregår i kjelleren hjemme, og godkjenningen fra Mattilsynet gikk raskt og greit.
Hemmeligheten bak deigen
Leif Olav sverger til surdeig framfor vanlig gjær.
– Surdeigen gir en ekstra dimensjon i smaken. Den er mildere for magen, og mange sier de tåler vår deig bedre enn industriell gjærdeig. Det er mer arbeid, men verdt det, sier han.
Deigen lages med italiensk tipo 00-mel, god olivenolje og havsalt, eltes i minst 20 minutter og kaldheves i 48 timer før salg eller frysing. Resultatet er en deig med dybde i smaken og luftig skorpe.
Et familieprosjekt med hjerte og humor
Hele familien er involvert i virksomheten, med kona Monica som viktig støttespiller og eldste barnebarn Lukas på 15 som fast hjelp i produksjon og catering.
– På større arrangementer er barn, svigerbarn, svigerinne og venner med og hjelper til. Det setter jeg veldig stor pris på, sier Leif Olav.
Etter mange år som fotballtrenere bruker han og kona nå fritiden på pizza, men familien kommer alltid først.
– Vi begrenser antall cateringoppdrag for å få tid til barnebarna.
Reko-ringen – en lokal motor
Reko-ringen Haugalandet har vært avgjørende for suksessen.
– Det er virkelig kjekt å se hvor mange som setter pris på lokal, ren og kortreist mat. Jeg oppfordrer alle til å sjekke ut Reko-ringen på Facebook. Der finner du alt fra bakervarer og grønnsaker til kjøtt og sjømat, sier han.
De fleste kundene kommer fra Haugalandet, men noen ganger tikker det inn bestillinger fra folk som har hørt om pizzaen og er på gjennomreise.
Ikke en levevei, men en lidenskap
Selv om Førresdalen Pizza & Snoperi har vokst kraftig, ser Leif Olav ikke for seg å gjøre det til fulltidsjobb.
– Jeg trives veldig godt i jobben min i Montér. Det hadde blitt litt ensomt uten kollegene, sier han.
Likevel har hobbyen krevd investeringer i profesjonelt utstyr og mange timer hver uke.
– Det varierer, men jeg bruker nok 15–20 timer i uka, inkludert catering. Det er travelt, men himla gøy, sier han med et smil.
Nye ideer på gang
Navnet «Snoperi» stammer fra en tidligere Instagram-konto der han delte matbilder og ølbrygging.
– Det åpner jo for at det kan dukke opp noe «snop» en gang i fremtiden, ler han.
Han brygger fortsatt øl på hobbybasis og baker surdeigsbrød til venner og familie, men hovedfokuset er pizza.
– Vi har nylig begynt med pinsadeiger, og jeg har noen andre ideer også, men de holder jeg foreløpig for meg selv.
Råd til andre gründere
Til andre som vurderer å gjøre hobbyen om til et lite foretak har han en klar oppfordring.
– Om du har mulighet til å gjøre butikk ut av noe du liker og brenner for, så kjør på!
For Leif Olav handler Førresdalen Pizza & Snoperi ikke om penger, men om gleden ved å skape noe ekte, lokalt og godt – sammen med familien.
– Jeg har savnet å jobbe med mat, og det er utrolig motiverende å se hvor mange som setter pris på produktene våre, sier han.







