Returen forsvinner rett forbi Erling Braut Haaland etter hans stolpeskudd i 0-0-kampen mot Kasakhstan. Foto: Terje Pedersen / NTB

Landslagsspillerne uenige i knallhard kritikk etter 0-0: – Litt kred må de få

Norge dominerte fullstendig i bortekampen mot Kasakhstan, men måtte nøye seg med 0-0 i nasjonsligaåpningen i en kamp der avslutningene ikke var gode nok.

Av NTB | 06.09.2024 20:45:22

Sport: Norge hadde to skudd i målstolpene. Felix Horn Myhre traff tverrliggeren etter en drøy halvtime i sin debutkamp, mens Erling Braut Haaland styrte et nesten ferdigscoret innlegg fra Antonio Nusa i stolpen etter 54 minutter.

Mot slutten kom Kasakhstan til et par muligheter mot et frustrert norsk lag, men hjemmeseier ville vært blodig urettferdig.

– Kampen var som ventet, spill mot ett mål i samfulle 90 minutter. Vi holder dem helt vekk inntil et par kontringer helt på slutten. Vi fikk ikke det målet imot, og det får vi ta med oss, men vi skapte nok til å vinne, sa Ståle Solbakken til norske medier.

– Det gir en bitter smak at vi ikke gjorde det, men vi kan ikke legge oss ned og dø.

Mens Kasakhstans spillere lot seg hylle av et fullsatt stadion, gikk de norske av banen med bøyde hoder og ble konfrontert med hard kritikk fra hjemlige eksperter. Den var de ikke veldig enig i.

– Vi hadde en i tverra, en i stangen og et par store til, og så en del som nesten ble store, som havnet i blokka eller stoppet i siste pasning. Vi mangler kanskje litt på presisjon der, sa landslagskapteinen.

– Kasakhstan er ikke noe walkover. Det er et lag på hjemmebane med smekkfulle tribuner, som kastet seg inn i hver duell og gjorde det vanskelig for oss. Litt kred må de få, sa Andreas Hanche-Olsen.

Norges tropp satte seg fredag kveld på flyet for en over 11 timer lang hjemreise med bare ett poeng i bagasjen, og det er blitt enda viktigere å få et godt resultat når gruppas antatt beste lag Østerrike kommer til Ullevaal mandag.

Felix Horn Myhre fikk ta avspark i sin debutkamp på landslaget, og han var påskrudd fra første spark i forsøket på å revansjere Branns 0-3-tap på samme bane åtte dager tidligere. Nusa og Ødegaard skapte stadig ubalanse i Kasakhstans bakre rekker, og Norge kom til en tett strøm med halvsjanser, men ingen store før det var spilt nesten en halvtime.

I det 29. minutt utfordret Nusa og spilte fram Myhre, som tok med seg ballen og la inn. Haaland var noen centimeter fra å få foten på ballen inne foran mål.

Snaut tre minutter senere var Myhre veldig nær scoring i debutkampen. Alexander Sørloth fikk det for trangt for egen avslutning, men sentret til den bedre plasserte lagkameraten, som så skuddet treffe tverrliggeren og sprette over.

– Jeg er litt lei av Almaty akkurat nå. Jeg synes vi burde scoret noen mål i dag, inkludert meg selv. Det er litt for dårlig foran mål, og vi skaper ikke nok på dødballene. Jeg løftet den (ballen) litt for mye, så det var kjedelig. Vi får ikke helt den sluttspurten som vi ønsker. Vi må gå gjennom en del ting, sa Myhre til TV 2.

Kasakhstan satset hardt på kontringer, men skapte nesten ingenting. Eneste skumle øyeblikk kom da spissen Abat Alimbetov skrudde på turboen fra dypt på egen halvdel og raidet mot et norsk forsvar som måtte spurte hjem. David Møller Wolfe blokkerte avslutningen hans.

I det 39. minutt stjal Nusa ballen fra en motspiller og gikk i bakken inne i 16-meteren i duell med Marat Bystrov, men verken dommer Allard Lindhout eller hans nederlandske landsmenn i VAR-rommet reagerte.

– Han traff meg, men jeg vet ikke om han også traff ballen, sa Nusa etterpå.

Ødegaard kom til flere skuddforsøk som ble blokkert, og han tok også imot mye juling fra hjemmespillere som pådro seg flere gule kort for behandlingen av den norske kapteinen.

I det 79. minutt skapte Ødegaard en ny sjanse for Haaland, som ikke fikk avsluttet. Han slo i stedet over til Nusa, men det harde volleyskuddet ble blokkert.

Solbakken gjorde først tre bytter, så et fjerde da Sindre Walle Egeli kom inn til sin debut. Spilleren med målrush på aldersbestemte landslag var nær å krone den med vinnermål i siste minutt, men keeper reddet hans hodestøt borte i hjørnet.

– Det var en litt vanskelig heading, en som kan gå inn eller ikke gå inn, sa Egeli til mediene.

Fredag gikk ingenting inn for Norge.

– Det er surt. Igjen gjør vi mer enn nok til å vinne. Vi styrer alt og kontrollerer alt, men får ikke ballen i mål, sa Martin Ødegaard i intervjusonen og gjentok i løpet av noen få minutter tre ganger til at Norge skapte mer enn nok til å vinne.

Kasakhstan vant myntkastet og valgte å bytte side. Norge måtte dermed spille første omgang i til dels betydelig motvind, men det hindret ikke at laget dominerte.

I det 33. minutt kom den tredje store sjansen da Myhre og Haaland slo flere pasninger til hverandre på en norsk kontring før Myhre nesten serverte Nusa på åpent mål. En lang kasakhstansk tå gjorde at ballen ble for lang for venstrekanten.

Nusa leverte kampens første avslutning på mål tidlig i den andre omgangen, men hjemmelagets hvitkledde keeper Igor Sjatskij hadde full kontroll. Det hadde han ikke da Nusa noen minutter senere serverte Haaland, som fra kort hold skjøt i stolpen. Returen gikk rett forbi ham.