Kreftfare ved å spise bearbeidet kjøtt
En ny studie har avdekket en økt risiko for kreft ved regelmessig inntak av bearbeidet kjøtt som bacon, pølser, spekeskinke, salami og karbonader.
Kreft: Verdens helseorganisasjon (WHO) har klassifisert bearbeidet kjøtt som kreftfremkallende, på lik linje med tobakk og asbest, melder Nettavisen.
Forskning viser at bearbeidet kjøtt kan øke risikoen for tarmkreft med 18 prosent for hver 50 gram som konsumeres daglig.
Norges forskningsråd har også advart mot helserisikoen.
– Dette er et viktig folkehelseproblem, sier professor Anne Lise Børresen-Dale ved Universitetet i Oslo til Nettavisen.
– Bearbeidet kjøtt inneholder kreftfremkallende stoffer som dannes under røyking, salting eller tilsetning av konserveringsmidler.
Helsemyndighetene anbefaler å redusere inntaket av bearbeidet kjøtt og heller velge sunnere alternativer som fisk, fjærfe og plantebaserte proteiner for å redusere kreftrisikoen, skriver avisa.