Menu
Kong Harald røper at han er glad i brunost. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Kongen med brunost-hyllest: – Det brune gullet

Kong Harald skryter av Norges stolthet, brunosten. Men han har liten tro på å bruke den på pizza – slik koreanerne har begynt med.

Av NTB | 12.06.2025 06:38:55

Kuriosa og kjendiser: – Meieriet skaper store ringvirkninger. Ikke bare i Nord-Norge, men også langt borte som i Sør-Korea, der de har blitt glade i det brune gullet. Der har noen brunost på pizzaen, sa kong Harald da han talte til befolkningen i Balsfjord kommune onsdag.

Han snakket om hvordan brunosten fra meieriet i Storsteinnes i Balsfjord, ikke langt unna fra der talen ble holdt, produserer en god del av brunosten i verden.

– Brunost og pizza hver for seg er jo godt. Jeg er derimot noe usikker på kombinasjonen, sa kongen til latter fra forsamlingen.

Det lokale meieriet i Storsteinnes fyller 100 år i år, og fikk senere på dagen besøk av både kongen og dronningen, som fikk smake på flere av de lokalt produserte godbitene. Kongeparet er på fylkestur i Troms denne uken, og skal videre til Svalbard.

– I Sør-Korea – dette har det også vært en reportasje om i NRK – så bruker de denne brunosten på en helt annen måte enn det vi er vant til. Det er både på pizza, sa Tine-sjefen med referanse til kongens tale.

Hun sa at mange i Asia gjerne vil ha små biter med brunost og snacke på dem.

– Men det er også som topping på spicy nudler. Så det er veldig morsomt å se at vi kan overføre norske mattradisjoner til noe helt annet, fortalte Tine-sjefen.

– Japanerne trodde det var såpe, repliserte kongen.

Kongen og dronningen ble tilbudt smaksprøver av nyere varianter, som chili-brunost og den mye omtalte julebrunosten, som også blir produsert på det 100 år gamle meieriet i Storsteinnes.

De fikk smake på flere biter, og så ut til å kose seg.

Parallelt med at interessen for brunost har økt i land som Sør-Korea, har salget av «det brune gullet» gått nedover i Norge.

I 2023 viste tall fra Tine at nordmenn spiser 30 prosent mindre brunost per innbygger enn for 15 år siden, ifølge Nationen.

– Det er jo melk, myse og fløte som er i brunosten. Fargen får vi av temperaturen som vi tilfører, og bruningsprosessen. Så vi har jo litt forskjellige farger på osten, sa hun.

– Og smaken blir forskjellig, påpekte dronning Sonja, helt riktig.

PS! Meieriet i Storsteinnes har også en spesiell historie: I bygningen ble det holdt statsråd i mai 1940 etter at tyskerne hadde invadert Norge. Kong Haakon og deler av regjeringen, inkludert statsminister Nygaardsvold, hadde flyktet nordover og levde i skjul i området rundt Balsfjord. Kun kort tid senere flyktet de til London.

Konsernsjef i Tine, Ann-Beth Freuchen, tok imot kongeparet ved meieriet. Hun plukket opp tråden fra kongens tale, og kunne fortelle om en tur hun hadde til Asia i vinter.

Men brunosten har også tatt ny form her i Norge i årene etter at den vokste fram i Gudbrandsdalen på 1800-tallet.

Og hvis du lurer på hvordan brunost produseres, kunne leder for brunostavdelingen på meieriet i Storsteinnes, Bente Andreassen Myrslett, forklare prosessen for kongeparet:

(©NTB)

Flere nyheter: