Kokkelag fra hele landet i sving i NM
Fire svært meritterte kokker konkurrerer tirsdag om å vinne gull i kokke-NM og bli Norges kandidat til EM og VM.
Økonomi og næringsliv: – Det norske uttaket til Bocuse d’Or har rykte på seg for å være blant de mest utfordrende i verden, så nivået er skyhøyt. Alle fire har solid konkurranseerfaring, sterk faglig dyktighet og et tydelig blikk for fremtidens kokkefag, sier Arne Sørvig, daglig leder i Stiftelsen Norsk Gastronomi (tidligere Bocuse d’Or Norge), i en epost til NTB.
Veien videre fra NM-gull vil være deltakelse i Bocuse d’Or Europe i Marseille mars 2026. Der går de ti beste av tjue europeiske land videre til verdensfinalen i Bocuse d’Or i januar 2027, regnet som verdens vanskeligste konkurranse i kokkekunst.
Aron Espeland (28) fra Bryne har med seg commis Synva Gjerde (22) fra Voss og trener Eline Sofie Sunde (28) fra Sunde. Espeland har medaljer fra 11 mesterskap. Høydepunktet til nå kom i 2022, med seier under VM i Abu Dhabi.
Aleksander Løkkeberg Vartdal (30) fra Oslo ble nummer to i Årets Kokk 2023, og prøver seg igjen i år. Hans commis er Lea Friis-Henriksen (20) fra Bærum og trener Tim Alexander Ekblad (33) fra Västra Götaland i Sverige.
Christian André Pettersen (36) fra Bodø, er en av Norges mest meritterte kokker, og har blant annet vunnet gull i Bocuse d’Or Europe i 2018 og 2020. Som commis har han Hanna Korvald (20) fra Stavanger og trener Sebastian Gibrand (37) fra Helsingborg i Sverige.
Norge er den mestvinnende nasjonen i Bocuse d’Or med 13 medaljer siden 1987. Til nå har 15 norske mesterkokker konkurrert i verdensfinalen, alle menn.
Sundset sier det er en hjertesak for henne å fremme balansen mellom kjønn i konkurranser og på kjøkkenet.
– Jeg ønsker at flere damer tør å satse i konkurransefaget. Vi trenger 50/50. Det kan ikke bare være menn, og det kan ikke bare være kvinner. Vi trenger hverandre, sier hun.
– Musikkvalget er personlig, en iscenesettelse, som et uttrykk for hvilken atmosfære kandidatene ønsker å gi, skriver arrangørene på sin nettside.
Det blir alt fra AC/DC til Åge Aleksandersen når tallerkenrett og fatrett bæres inn.
Tallerkenoppgaven består i å kombinere klassikere som fjordørret, blåskjell, taskekrabbe og reker med nye råvarer som Yellowtail Kingfish fra Fredrikstad, stilkblomkål fra Gilhus gård og gul perletomat fra Hanasand.
I fatoppgaven skal norsk lam kombineres med røde perletomater, gulrot og ekte setersmør. Her skal det brukes ulike stykningsdeler, lammesadel, bog, skank og nyrer. Garnityr må være inspirert av den klassiske franske tertevarianten, pithivier, som er en rund, flat kake laget av butterdeig, og den kan ha forskjellige fyllinger. I tillegg kan deltakerne ha to selvvalgte garnityrer.
Årets deltakere har alle deltatt i NM tidligere, og noen til og med konkurrert mot hverandre. Alle har sendt inn en oppgave for å kvalifisere seg, og det var fire som kvalifiserte seg denne gangen.
Fjerde deltaker er Eli Anne Rosvold Sundset (25) fra Leksvik i Indre Fosen. Hun jobber som soussjef på Tollbua i Trondheim og vant Årets unge kokk 2023. Hun har med seg commis Ivar Follinglo Moe (21) fra Trondheim og trener Mette Beate Julius (35) fra Stjørdal/Trondheim.
Tirsdag blir kandidatenes oppgave å skape retter som viser deres identitet som kokk og fremhever årets utvalgte norske råvarer. Det er to oppgaver som skal løses, og til hver presentasjon for dommerne har deltakerne valgt musikk som spilles til.
(©NTB)