Frankrikes president med norsk skål på Slottet
Frankrikes president Emmanuel Macron ble traktert med ferske reker, lettrøkt ørret og kveite under gallamiddagen på Slottet. Han takket med å utbringe en takkeskål på klingende norsk.
Kuriosa og kjendiser: Den franske presidenten og hans frue Brigitte Macron var hedersgjester på Slottet mandag kveld. De ble møtt med tre generasjoner fra kongefamilien – Kong Harald og dronning Sonja, kronprinsparet og prinsesse Ingrid Alexandra – da de ankom.
– Jeg vil utbringe en skål for verdiene som knytter oss sammen, sa kong Harald (87) da han som første taler holdt vertens velkomst til ære for den franske presidenten og ektefellen. Skålen ble etterfulgt av den franske nasjonalsangen.
Men kong Haralds tale startet med at det staselige besøket skjedde med et dystert bakteppe. Han trakk fram krigen i Ukraina og den uavklarte situasjonen i Midtøsten.
Den 41 år yngre presidenten trivdes åpenbart godt i de kongelige omgivelsene på Slottet og takket for gjestfriheten med å sitere deler av «Ja, vi elsker» på norsk, med sjarmerende fransk brytning, men like fullt til anerkjennende blikk fra dronning Sonja som hadde ham til bords.
– Det som binder oss, det er framfor alt en viss oppfatning av verden, der all vekt legges på ansvar og frihet, sa Macron før han på norsk utbrakte en skål for det fransk-norske vennskapet.
I alt var det dekket til 72 personer under gallamiddagen i ballsalen på Slotten. Foruten de kongelige var sentrale medlemmer av regjeringen både norsk og fransk side med på middagen. Likeså var sentrale stortingspolitikere, næringslivsledere og representanter for domstolene og
Tour de France-stjerne Thor Hushovd og Lyon-proff Ada Hegerberg var også blant de mange prominente gjestene.
– Norge verdsetter Frankrikes tydelige lederskap for å bygge europeisk samhold og solidaritet. Frihet og demokrati er forutsetninger for menneskelig utfoldelse og fellesskap, sa kongen.
Kongehuset valgte kjøttfri meny for den franske statslederen. På menyen var ferske reker med skalldyrmajones etterfulgte av lettrøkt ørrettartar med sikrogn og rømme. Hovedretten var kveite med squashblomst og til dessert bød kongen på plommer fra egen hage på Bygdøy, akkompagnert av melkeis med syrin.
(©NTB)