En fortvilet Marta (med hendene for ansiktet) har nettopp fått rødt kort av norske Espen Eskås i OL-kampen mot Spania. Foto: Moises Castillo, AP / NTB

Eskås viste ut Marta – legendens siste mesterskap kan være over

Marta, i en årrekke regnet som verdens beste kvinnelige fotballspiller, ble utvist før pause da Spania slo Brasil 2-0 i OL-turneringen onsdag.

Av NTB | 31.07.2024 20:03:15

Sport: Marta gikk gråtende av banen etter at dommer Espen Eskås dro opp det røde kortet på overtid i første omgang. Marta skulle klarere etter en spansk corner og sparket Olga Carmona i hodet.

Den spanske spilleren dukket litt, men Martas forsøk lignet mest på et karatespark. Eskås sto rett ved og nølte ikke med å dra opp det røde kortet.

Marta, som seks ganger er kåret til årets spiller i verden, måtte trøstes av lagvenninner før hun gikk av banen.

Spania var allerede klar for kvartfinale, men tok sin tredje strake seier. Athenea del Castillo scoret ledermålet midt i 2. omgang, og Alexia Putellas fastsatte resultatet nesten 17 minutter på overtid.

Japan slår følge med Spania til cupspillet som gruppetoer. Brasil kunne blitt utslått, men gunstige resultater i andre grupper gjør at laget gikk videre som en av de to beste toerne.

Lagvenninnene må slå ut vertslandet Frankrike i kvartfinalen i Nantes lørdag om Marta skal ha noe håp om å spille OL-kamp igjen.

Canada møter Tyskland i kvartfinalen. Tyskerne sikret 2.-plassen bak USA i sin gruppe med 4-1-seier over Zambia.

USA vant som Spania og Canada alle sine tre kamper i gruppespillet. Onsdag ble det 2-1 over Australia, som ble dårligste treer og er utslått. USA møter Japan i kvartfinalen, mens Spania møter Colombia.

38-årige Marta sa tidligere i år at hun vil gi seg på landslaget etter denne sesongen, og OL skulle være hennes siste internasjonale mesterskap. For tre år siden ble hun den første som har scoret i fem OL på rad, og hennes 17 mål i VM-sluttspill er flest for en fotballspiller, uansett kjønn.

Eskås la til 16 minutter i 2. omgang etter en rekke stopp i spillet, mange av dem fordi Spanias keeper måtte ha behandling for en vond skulder, men det ble spilt nesten 20 før han blåste av.

Tittelforsvarer Canada ble fratatt seks poeng som straff for dronespionasje mot New Zealand før sin åpningskamp, men vant alle tre kamper og gikk videre som toer i sin gruppe. Vanessa Giles ble matchvinner mot Colombia onsdag.