Harry Kane nikker inn Englands ledermål mot Slovakia i første minutt av ekstraomgangene. Foto: Antonio Calanni, AP / NTB

Bellinghams supermål berget England – vendte til 2-1 over Slovakia etter ekstraomganger

Gareth Southgates engelske landslag var på vei ut av EM, men Jude Bellingham ordnet ekstraomganger med et drømmemål på overtid, og Harry Kane ble matchvinner.

Av NTB | 30.06.2024 20:43:15

Sport: Ivan Schranz så ut til å ha avgjort kampen med sin tredje scoring i EM-sluttspillet, etter et fint angrep i det 25. minutt. England hadde godt over 70 prosent ballbesittelse, men Slovakia brukte ballen bedre og var på vei mot en fortjent seier.

Engelske journalister i Gelsenkirchen hadde nok allerede levert sin helslakt av det engelske laget og krevd Southgates hode på et fat, men i det 95. minutt tok Kyle Walker et langt innkast. Marc Guèhi stusset ballen ved nærmeste stolpe, og inne i midten brassesparket Bellingham den på akrobatisk vis i mål til 1-1. Dermed måtte historien skrives om.

– Vi jobbet med lange kast på trening for et par dager siden, og Jude berget turneringen for oss, sa lagkaptein Kane til ITV.

– Et av de fineste mål i landslagets historie, mener jeg. For en spiller han er!

Dagen etter sin 21-årsdag svarte Real Madrid-spilleren de mange som har kritisert hans prestasjoner i EM, og drømmescoringen så ut til å forløse noe i hele laget.

– Du er 30 sekunder fra å bli utslått og føler at du har sviktet landet ditt, og så endrer ett spark på ballen alt. Det er ikke en situasjon jeg ønsker å være i, men følelsen er ganske fantastisk, sa Bellingham.

Cole Palmer tok frispark fra høyre nær hjørneflagget. Ballen ble bokset ut av Martin Dúbravka, men Eberechi Eze sendte den inn i feltet igjen med et egentlig mislykket skuddforsøk. Ballen nådde hodet til Ivan Toney, som nikket den til Kane.

Han var helt alene i femmeteren og stanget England i ledelse. Det var ikke snakk om offside, for to slovakiske forsvarere sto igjen på strek.

Dramatikken var ikke over, for i det 105. minutt skjøt Slovakias høyreback Peter Pekarik over fra kloss hold på innlegg fra László Bénes, men det er England som får møte Sveits i kvartfinale i Düsseldorf lørdag.

Det blir Southgates 100. kamp som landslagssjef, et jubileum han neppe ville fått oppleve om det ikke var for Bellinghams kunstverk av et mål.

Slovakia ledet etter et fint angrep som avslørte noen av Englands problemer. På Denis Vavros lange oppspill fra egen halvdel prøvde både John Stones og Guéhi å gå i samme hodeduell. Juraj Kucka slo Guéhi i lufta og nikket til David Strelec, som hadde mye rom. Han ventet på løpet fra Schranz, som fikk en perfekt stikkball. Med Guéhi et skritt bak seg stormet han inn i feltet, snublet litt i foten hans, men scoret sikkert i hjørnet.

I motsetning til England var det tempo og gode bevegelser hver gang Slovakia hadde sjansen til å angripe, og det førte til flere gode sjanser også før scoringen.

Englands spillere markerte seg innledningsvis mest med frustrerte gester, og ved å pådra seg tre gule kort det første drøye kvarteret. Det første gikk til Guéhi i det 3. minutt og setter en av lagets beste spillere i EM utenfor kvartfinalen.

Allerede før pause begynte engelske medier å sammenligne kampen med det famøse nederlaget for Island i EMs åttedelsfinale i 2016.

Før utligningen hadde Declan Rice den største engelske sjansen da han i det 81. minutt skjøt i stolpen fra distanse. Kane saksesparket returen over mål mens keeper Dúbravka lå på bakken.

Tidligere ble Phil Foden for ivrig og løp i offside da Trippier i det 50. minutt ble spilt gjennom på kant, slik at scoringen i tomt mål ble annullert.

Etter VM-semifinale i Southgates første sluttspill (2018), EM-finale i det andre (2021), så pilene ut til å peke feil vei igjen. Det ble kvartfinaletap i siste VM, men England unngikk så vidt tap i åttedelsfinalen i Tyskland. Er det likevel håp om at årets utgave skal gjøre slutt på «58 years of hurt»?

52 sekunder etter avspark i forlengningen ledet England. Tre innbyttere satte opp kaptein Kane for hans ledermål.

England skuffet i gruppespillet, men endte likevel som vinner av en gruppe der fem av seks kamper endte uavgjort. Det sendte laget inn i motsatt side av cupspillet fra lagene som har imponert mest i EM, men britene holdt på å forspille den gylne muligheten.

Ti minutter ut i 2. omgang holdt fiaskoen på å bli komplett for England med et av de flaueste baklengsmål noensinne. Walker tok et frispark på tvers mot Stones, som ikke fulgte med, og Strelec kunne skyte fra et par meter inn på Englands halvdel. Jordan Pickford spurtet desperat mot eget mål og så ballen trille rett utenfor.