LIVESENTER
Menu

Fetteren til Birgitte Tengs får 26 millioner kroner i erstatning

Fetteren til Birgitte Tengs har inngått forlik med Justisdepartementet og får 26 millioner kroner i erstatning etter at han gjennom flere år har vært urettmessig dømt for drapet på sin kusine i mai 1995.

Av NTB | 25.10.2024 15:19:09

Kriminalitet og rettsvesen: – Etter en kamp i nesten 30 år har fetteren omsider fått en viss reparasjon for den urett han har blitt utsatt for, skriver fetterens advokat, Kristian Foss Aalmo, til NRK.

– Saken har hele veien vært en enorm belastning for fetteren og skapt store økonomiske utfordringer for ham. Forliket gjenspeiler det betydelige økonomiske tapet han har lidt, sier Aalmo.

– Det er uomtvistet at fetteren er uskyldig, skriver justisdepartementet i forliket.

Staten anerkjenner at saken har medført betydelige belastninger for fetteren.

– Fetterens muligheter for alminnelig livsutfoldelse, både i yrkeslivet, i hans sosiale liv og for øvrig har vært innskrenket gjennom store deler av hans voksenliv, heter det.

17 år gamle Birgitte Tengs ble funnet drept på Karmøy 6. mai 1995. Hennes fetter ble to år senere dømt for drapet. Han anket dommen og ble frikjent i lagmannsretten året etter, men dømt til å betale oppreisning til Tengs’ foreldre i en sivil sak.

Fetteren fremmet i 2023 et krav på over 103 millioner kroner. I september ble de enige om at staten betaler 26 millioner kroner til fetteren.

I tillegg betaler staten ut 17 millioner kroner til dekning av eventuell skatt av erstatningen. Om det ikke kommer et skattekrav, må denne summen betales tilbake til staten innen 15. juli neste år.

Det betyr at saken kan koste den norske stat 43 millioner kroner.

NRK har fått innsyn i dokumentene om forliket.

Agder lagmannsrett opphevet denne dommen i november 2022. Drapet er fortsatt uoppklart.

Flere nyheter: