Menu
President Volodymyr Zelenskyj (bildet) har avslått et besøk til Ukraina av FNs generalsekretær António Guterres på grunn av hans deltakelse i et toppmøte i Russland. Foto: Ukrainian Presidential Press Office / AP / NTB

Zelenskyj avslår FN-besøk til Kyiv

President Volodymyr Zelenskyj har avslått et besøk til Ukraina av António Guterres på grunn av FN-sjefens deltakelse i et toppmøte i Russland.

Av NTB | 25.10.2024 14:09:26

Politikk: Opplysningen kommer fra en høytstående kilde i det ukrainske presidentskapet.

På BRICS-toppmøtet som ble arrangert av Russland i byen Kazan, tok Guterres torsdag til orde for en rettferdig fred i Ukraina. Han ba i en tale foran Russlands president Vladimir Putin om å få slutt på mer enn to år med krig.

Men hans deltakelse på møtet med 20 globale ledere, inkludert Kinas president Xi Jinping og Indias statsminister Narendra Modi, vakte raseri hos den ukrainske regjeringen.

– Etter Kazan ønsket Guterres å komme til Ukraina, men presidenten bekreftet ikke besøket. Så Guterres kommer ikke til å være her, spesielt på grunn av fraværet av fornuft og folkerett i Kazan, sa kilden.

I forkant av de bilaterale samtalene kritiserte det ukrainske utenriksdepartementet beslutningen fra Guterres om å besøke Kazan, og påpekte at han ikke hadde deltatt på et fredstoppmøte arrangert av Ukraina i Sveits i juni.

«Dette er et feil valg som ikke fremmer fredens sak. Det skader bare FNs omdømme,» het det i uttalelsen.