LIVESENTER
Menu
Andrij Kostin under et besøk i Kongressen i USA i april i fjor. Tirsdag kunngjorde Kostin at han trekker seg som Ukrainas riksadvokat. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB

Ukrainas riksadvokat går av etter verneplikt-skandale

Riksadvokaten i Ukraina går av etter en avsløring av offentlige tjenestepersoner som skal ha misbrukt stillingene sine for å slippe krigstjeneste.

Av NTB | 22.10.2024 21:19:18

Kriminalitet og rettsvesen: En gransking utført av den ukrainske sikkerhetstjenesten har angivelig avslørt den korrupte praksisen.

– Riksadvokaten må ta politisk ansvar for situasjonen, sa president Volodymyr Zelenskyj i en uttalelse tirsdag, etter et møte med ukrainske sikkerhets- og forsvarstopper.

Få minutter senere kunngjorde riksadvokat Andrij Kostin sin avgang. Han viste til avsløringen av «skammelige fakta» knyttet til landets statsadvokatembeter.

Avsløringen dreier seg om erklæringer om funksjonsnedsettelser som er gitt til offentlige tjenestepersoner som vil slippe å bli sendt ut i krigen. Det skal være hundrevis av saker der folk har fått tak i slike erklæringer på feilaktig grunnlag.

Innkalling av vernepliktige til krigstjeneste er blitt en svært kontroversiell sak i Ukraina. Tidligere denne uken tok en ukrainsk mann sitt eget liv på et rekrutteringssenter etter å ha forsøkt å unnslippe militærtjeneste.

Flere nyheter: