Menu
Fyllekjøring med høy promille to ganger på fem uker var ikke nok til at Hålogaland lagmannsrett ville inndra bilen som ble benyttet. Foto: Lise Åserud / NTB

Mann fikk beholde bilen etter fyllekjøring

Lagmannsrett sa nei til å inndra bilen til en mann som ble tatt for fyllekjøring to ganger på fem uker. Mannens promille ble målt til 3,56 og 2,68.

Av NTB | 18.10.2024 06:49:09

Kriminalitet og rettsvesen: Etter at Høyesterett nylig åpnet for inndragning av biler brukt til villmannskjøring, prøver påtalemyndigheten nå å gjøre det samme ved gjentatte tilfeller av promillekjøring, melder Rett24.

Den aktuelle saken gjaldt en 49 år gammel mann som i løpet av fem uker ble tatt to ganger for kjøring med henholdsvis 3,56 og 2,68 i promille. Mannen har to tidligere dommer for promillekjøring, for 12 og 21 år siden.

Politiet ønsket å ta fra ham bilen som en del av straffen.

Lagmannsretten mente allmennpreventive hensynene sto svakere i denne saken enn i villmannskjøringssaken fra Høyesterett. Dette fordi villmannskjøringen var ledd i en organisert virksomhet, mens tiltaltes promillekjøring var utslag i en vanskelig livssituasjon som angivelig skal ha bedret seg.

– Samlet finner lagmannsretten at inndragning ikke vil være forholdsmessig, selv om overtredelsene er grove. Allmennpreventive hensyn er (..) godt nok ivaretatt ved den idømte straffen, og de individualpreventive hensyn er ikke tungtveiende nok holdt opp mot domfeltes økonomiske situasjon.

49-åringen ble til slutt dømt til 75 dager ubetinget fengsel og 20.000 kroner i bot, men fikk beholde bilen. Dommen er ikke rettskraftig.

(©NTB)

Flere nyheter: