Menu
*Pils, pøls og pyro*-banner under eliteseriekampen i fotball mellom Rosenborg og Molde på Lerkendal stadion. Foto: Ole Martin Wold / NTB

NFF innkalt til pyro-møte: – Ser alvorlig på uønskede hendelser og personskader

Norsk fotball har hatt uønskede episoder som følge av pyrobruk under kamper denne sesongen. Nå skal dispensasjonen som er gitt, evalueres av fotballtoppene og myndighetene.

Av NTB | 17.10.2024 11:29:32

Sport: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har bedt Norges Fotballforbund (NFF) om et møte i saken. Det finner sted 30. oktober.

«DSB har, via media, registrert at det har vært uønskede hendelser med bluss hvor tilskuere har blitt skadet», skriver direktoratet i et brev til NFF.

Avdelingsdirektør Brit Skadberg i DSB sier til NTB at et av vilkårene for dispensasjonen som er gitt rundt pyrobruk, er at ordningen skal evalueres.

– DSB ser alvorlig på uønskede hendelser og personskader i forbindelse med bruk av pyrotekniske artikler. Dispensasjonen er gitt under forutsetning av at det arbeides aktivt fra klubb- og forbundsnivå for å redusere den ulovlige bruken av pyrotekniske artikler. Det er et felles mål om at det til enhver tid skal være trygt å gå på fotballkamp i Norge, sier Skadberg.

Så sent som i forrige måned ble en ung gutt brannskadet som følge av det som ble beskrevet som «uvettig bruk av pyro av andre» under eliteseriekampen mellom Rosenborg og Molde.

Tiåringen fikk skader i øret og på armen etter å ha blitt truffet av bluss, opplyste politiet i etterkant. En rekke andre personer ble også truffet.

I juni fikk aktørene i norsk fotball tillatelse av norske myndigheter til å bruke bluss og røykbokser på kamp. Det grønne lyset kom samtidig med strenge rammer.

– Jeg er veldig glad for at fotballen sammen med supporterne har tatt initiativ til å lage en ramme for å kunne bruke pyro forsvarlig, sa justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl til TV 2 den gangen.

Etter noen måneder med bruk skal nå ordningen og dispensasjonen vurderes.

– Nå som fotballsesongen 2024 snart er over, har DSB bedt om et møte med NFF for å få en orientering om hvordan NFF sikrer at vilkårene og forutsetningene for dispensasjonen blir fulgt opp, sier avdelingsdirektør Skadberg til NTB.

– DSB legger til grunn at det reageres på bruk av pyroteknikk som ikke er i tråd med dispensasjonsordningen, og at det jobbes aktivt med å redusere risiko slik at sikkerheten ivaretas, legger hun til.

– Det har hele tiden vært meningen at fotballen skal ha evalueringsmøter med myndighetene knyttet til dispensasjonen fra gjeldende regelverk for bruk av pyrotekniske artikler under kamper i toppfotballen. NFF, NTF og klubbene har et felles ansvar for å etterleve regelverket etter beste evne, uten at det er en garanti mot uønskede hendelser, sier Løken til NTB.

– Det er et felles mål for fotballen og myndighetene at vi får færre uønskede hendelser, det vil si stemningsskapende pyro i trygge rammer, legger han til.

NFF-toppen henviser til at det pågår en kontinuerlig dialog innad i fotballmiljøet om hvordan man skal etterleve løftene i praksis.

– I den sammenheng er det viktig å huske på at det ikke er lenge siden dispensasjonen ble gitt. Det er alltid slik at erfaring og erfaringsutveksling vil gjøre klubbene bedre rustet til å følge opp retningslinjene mer effektivt, sier Løken.

– Har NFF klare nok retningslinjer for forsvarlig bruk av pyro på norske tribuner?

– Det er utarbeidet retningslinjer i forbindelse med dispensasjonen norsk fotball fikk før sommeren. Det er klubbene som har ansvaret med å følge opp brudd på retningslinjene overfor egne supportere, med unntak av handlinger hvor bluss kastes inn på banen og lignende. Sistnevnte tilfeller blir behandlet av NFF påtale- og domsorganer, svarer generalsekretæren.

I etterkant av kampen på Lerkendal tok både Rosenborg og Norges Fotballforbund sterk avstand fra hendelsene.

NFFs generalsekretær Karl-Petter Løken, konkurransedirektør Nils Fisketjønn og Jens Haugland, administrerende direktør Norsk Toppfotball, skal representere fotballen på møtet 30. oktober.

(©NTB)

Flere nyheter: