LIVESENTER
Menu
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) var onsdag i Ukrainas havneby Odesa, dagen etter at han besøkte Moldova (bildet) sammen med kolleger fra de øvrige nordiske landene og Baltikum. Foto: Aurel Obreja / AP / NTB

Espen Barth Eide i Ukraina

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) er i Ukraina der han har besøkt havnebyen Odesa, sammen med kolleger fra de øvrige nordiske landene og Baltikum.

Av NTB | 16.10.2024 14:39:10

Politikk: Sist gang de nordiske og baltiske landene var på felles besøk til Ukraina, var våren 2023.

– Vi er her for å vise vår sterke og urokkelige støtte til Ukraina i deres forsvarskamp mot den russiske aggresjonen. Ukraina har rett til å leve i trygghet, i et fritt land og med kontroll over egne landområder, sier Barth Eide.

Reisefølget kjørte inn til Odesa fra Moldova onsdag morgen, dagen etter at de besøkte Moldova. I Odesa startet dagen med å minnes falne soldater. Deretter besøkte ministrene sårede soldater på et militærsykehus.

– De jeg snakket med sa at deres ønske var komme seg tilbake til kameratene sine ved fronten. Jeg har tre sønner på deres alder, det var derfor ekstra sterkt å se krigens grusomheter skrevet i ansiktene deres, sier Barth Eide.

Han og de øvrige kollegene møtte også Ukrainas utenriksminister Andrij Sybiha, Odesas guvernør Oleg Kiper, og det ukrainske sjøforsvarets sjef Oleksij Neizhpapa.

– Vi hadde inngående samtaler, blant annet om veien videre i forbindelse med Ukrainas seiersplan. Vi snakket også om hvordan russiske krigsforbrytelser ikke skal gå ustraffet, herunder hvordan vi kan bruke Den internasjonale straffedomstolen mer effektivt, sier Barth Eide.

Flere nyheter: