Menu
Klubber og ligaer utfordrer Fifa, her representert av Det internasjonale fotballforbundets president Gianni Infantino. Foto: Evan Agostini / Invision/AP / NTB

Fifa skyteskive i ny fotballklage til EU-kommisjonen – Premier League deltar

Europeiske fotballigaer, blant dem Premier League, leverte mandag inn en felles klagesak til EU-kommisjonen. Det internasjonale fotballforbundet får kraftig kritikk.

Av NTB | 14.10.2024 17:11:45

Politikk: I klagen hevdes det at Fifa misbruker sin dominerende posisjon i utarbeidelsen av den internasjonale kampkalenderen. Kjernen er den samlede belastningen spillerne påføres med et stadig mer tettpakket kampprogram.

Premier League er gjennom sitt medlemskap i sammenslutningen European Leagues en del av gruppen som står bak klagen til EU-kommisjonen.

I klagen hevdes det ifølge nyhetsbyrået PA at Fifa-toppene ikke konsulterte berørte parter på riktig måte før terminlisten for inneværende fotballsesong ble kunngjort i mars i fjor, og at tettheten i kampkalenderen nå har passert det som er forsvarlig.

VM-formatet er tenkt gjennomført hvert fjerde år, og er av mange sett på som det som fikk begeret til å renne over for både spillere og klubber.

I klagen som innleveres mandag pekes det på måten Fifa har håndtert innføringen. Påstanden er at forbundet har favorisert sine egne kommersielle interesser, hvilket igjen har «skadet de økonomiske interessene til nasjonale ligaer og spillernes velferd».

Erling Braut Haalands Manchester City anmodet nylig om å få utsatt enkelte kamper i starten av neste sesong for å gi spillerne mer restitusjonstid etter klubb-VM. Det pekes på som et eksempel på hvordan den nye turneringen vil påvirke terminlisten og kvaliteten på de europeiske ligaene.

Premier League kan peke på det faktum at ligaen har hatt sitt format med 20 klubber i nesten 30 år. Således er den økte belastningen spillerne nå opplever et resultat av at turneringer i regi av Uefa og Fifa blir utvidet.

Fotballtoppene insisterer også på at grepene som er tatt, er innenfor den retten Fifa har til å sette rammer for egne turneringer som klubb-VM.

De europeiske ligaene er også blitt anklaget for «hykleri» av Fifa. Denne påstanden begrunnes med at ligaene «foretrekker en kalender fylt med vennskapskamper og sommerturneer».

FIFPro Europa, som er den europeiske grenen av den internasjonale spillerforeningen FIFPro, står også bak klagen som mandag sendes EU-kommisjonen.

En rekke stjernespillere, blant dem Manchester City-maestroen Rodri, har advart mot at belastningen han og kollegene utsettes for er nådd et kritisk punkt. Kort tid etter at han kom med den uttalelsen pådro spanjolen seg en alvorlig skade som ødelegger resten av sesongen.

– Hvem er det som klager? Det er de som har høyest lønn, og de klubbene som har en tropp på 25 spillere av topp klasse. De med lavere lønn og knapt 11 spillere klager ikke. De elsker å spille.

Klagen til EU-kommisjonen markerer at fotballen går inn i sin tredje strake uke der juridiske stridigheter skaper fotballoverskrifter.

4. oktober konkluderte EU-domstolen med at enkelte av Fifas overgangsregler er i strid med de europeiske regler for konkurranse og fri flyt av arbeidskraft.

Tidligere denne uken ble deler av Premier Leagues finansielle regler erklært ulovlige etter at Manchester City hadde utfordret dem.

Avslutningen av de europeiske ligaene til våren blir avløst av Det internasjonale fotballforbundets nye klubb-VM-konsept. Der skal ikke mindre enn 32 klubber delta.

Fifa hevder på sin side at terminlista som ble annonsert på kongressen i Rwanda i 2023 var et resultat av omfattende konsultasjoner mellom de berørte partene.

Uefa-president Aleksander Ceferin sa torsdag at fotballkalenderen har «nådd en grense», men la samtidig til overfor BBC:

(©NTB)

Flere nyheter: