Menu
Arkivfoto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

Har du sett nordlyset danse på himmelen i natt?

De siste dagene har det blitt observert nordlys flere steder på Vestlandet. Ved klar himmel kan man nå se nordlyset danse over himmelen. Høst- og vårjevndøgn er høytider for nordlysjegere.

Av tomas | 11.10.2024 02:24:10

Nordlys: De siste dagene har det blitt observert nordlys flere steder på Vestland. Ved klar himmel kan man se nordlyset danse over himmelen.

De siste dagene har vi fått inn flere tips og bilder av nordlyset, fra folk fra Stord og helt ned til Stavanger.

Tidspunktet for disse spektakulære nordlysobservasjonene er ikke tilfeldig. Vi har nettopp passert høstjevndøgn, en periode som sammen med vårjevndøgn gir optimale forhold for nordlys.

Fakta: Nordlyset, eller Aurora Borealis, er et magisk lysshow som danser over himmelen i polarområdene. Dette naturfenomenet oppstår når solvinden, en strøm av elektrisk ladede partikler fra solen, kolliderer med jordas atmosfære.

Når disse partiklene treffer gassene i atmosfæren, som oksygen og nitrogen, utløses det en eksplosjon av farger. Jordas magnetfelt fungerer som et usynlig skjold, men ved polene er det svakere. Her trenger partiklene inn og skaper de vakre lysfenomenene vi kaller nordlys.

Fargene på nordlyset er et resultat av hvilke gasser partiklene kolliderer med og hvor høyt oppe i atmosfæren sammenstøtet finner sted. Det grønne lyset vi ofte ser, kommer fra oksygenatomer, mens rødt lys kan stamme fra både oksygen og nitrogen.

Solens aktivitet følger en syklus på omtrent 11 år, og under perioder med høy aktivitet øker sjansen for å oppleve dette fantastiske naturfenomenet.

Flere nyheter: