Menu
Dyreparken i Kristiansand har i dag fire geparder. Nå ventes snart tre nye unger. Foto: Dyreparken / NTB

Dyreparken venter spent på sjelden gepard-fødsel

Gepardhunnen Cannelle er drektig, bekrefter Dyreparken i Kristiansand gledestrålende. Den viktige fødselen ventes innen kort tid.

Av NTB | 10.10.2024 17:51:42

Kuriosa og kjendiser: Gepardene er utrydningstruet, og Dyreparken er med i et europeisk bevaringsprogram. Målet er å få en sunn bestand geparder som reserve for fremtiden.

Nå blir det snart nye tilskudd, forteller Dyreparken i en pressemelding.

– Vi tok røntgenbilder av Cannelle forrige uke, og vi kan bekrefte at hun venter minst tre unger. Tre hodeskaller med ryggrader kan tydelig ses på bildene. Dette er svært gledelig for bevaringsprogrammet og oss, sier veterinær Rolf-Arne Ølberg.

Cannelle er fem år gammel, og det er første gang hun er drektig. Hun kom til Dyreparken i april 2021 fra en dyrepark i Frankrike.

Det er en stor utfordring å få geparder til å vise tydelig brunst og få den til å pare seg. Geparder er sære og selektive i valg av partner, og alt skal klaffe etter deres premisser, forklarer veterinæren.

I sommer ble det observert paring mellom Cannelle og Asante, og etter det kom hun ikke opp i brunst igjen. Cannelle gikk gradvis opp i vekt, noe som tydet på drektighet.

– Jeg har hatt en mistanke siden i sommer, og har fulgt Cannelle tett siden paringen ble observert. Hun er en veldig flott gepardhunn, og det er veldig gøy å få bekreftet at hun er drektig og snart venter unger. Som førstegangsfødende virker hun rolig og trygg, og det gjør meg glad som dyrepasser, forteller dyrepasser Olav Åsland.

Dyreparken har i dag fire voksne geparder, to hunner og to hanner.

(©NTB)

Flere nyheter: