Menu
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under møtet med Storbritannias statsminister Keir Starmer torsdag. Foto: Henry Nicholls / AP / NTB

Storbritannia først ut på Zelenskyjs Europa-turné

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj møtte britenes statsminister Keir Starmer på første stopp på rundturen for å sanke ytterligere våpenstøtte.

Av NTB | 10.10.2024 14:01:57

Politikk: Zelenskyj og Starmer omfavnet hverandre da de møttes utenfor Downing Street i London torsdag morgen. Gjennom dagen holdt de to flere samtaler, deriblant med Natos nye generalsekretær Mark Rutte.

Sist Zelenskyj møtte Starmer var under FN-uka i New York for to uker siden.

– Vi vil åpenbart sette Ukraina i den sterkeste posisjonen, men ingen krig har noen gang blitt vunnet av et enkeltvåpen. Og når det gjelder Storm Shadow spesifikt, så har det ikke vært noen endringer i den britiske regjeringens holdning rundt bruken av langdistanseraketter.

På spørsmål om bruken av langdistansevåpen, sa Rutte til journalister at «vi diskuterte det i dag, men til syvende og sist er det opp til de individuelle landene».

Zelenskyj sa onsdag at situasjonen på slagmarken «skaper en mulighet» for å ta grep for å få slutt på krigen i Ukraina innen utgangen av neste år, uten å spesifisere hva han mente.

Starmer sa ved starten av Zelenskyjs London-besøk at det var «veldig viktig å opprettholde forpliktelsene om støtte til Ukraina».

En talsperson for Starmer sier til Reuters at Ukraina, slik britene ser det, under visse forutsetninger har retten til å angripe mål inne på russisk territorium. Standpunktet om bruken av britiske Storm Shadow-raketter er imidlertid uendret, ifølge talspersonen:

Zelenskyj er nå på en rundtur til vestlige ledere for å presentere det han kaller sin «seiersplan» mot Russland. Blant annet lobber han aktivt i håp om å sikre militærstøtte til Ukraina og tillatelse til å bruke våpen fra landets allierte til å angripe mål i Russland.