Menu
Sørkoreanske Han Kang er årets vinner av Nobelprisen i litteratur. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Sørkoreanske Han Kang får nobelprisen i litteratur

Sørkoreanske Han Kang er tildelt nobelprisen i litteratur for 2024.

Av NTB | 10.10.2024 13:11:34

Kultur og underholdning: I Nobelinstituttets begrunnelse heter det at Han tildeles prisen for sin «intenst poetiske prosa som konfronterer historiske traumer og blottlegger menneskers sårbarhet».

Forfatteren belønnes med 11 millioner svenske kroner, og hun får overrakt Nobelprisen på en seremoni i Stockholm 10. desember. Det er svenske Kong Carl Gustav som har æren av å overrekke prisen.

Han er best kjent for boka «Vegetarianeren» fra 2016, som hun vant den anerkjente Man Booker-prisen for samme år. Boka handler om en kvinnes psykiske lidelser og omsorgssvikten hun opplever fra sin familie. 53-åringen var den første koreanske forfatteren som ble tildelt Booker-prisen. Hun var også nominert til samme pris for boken «Hvit» fra 2018.

Han er født i Gwangju i Sør-Korea i 1970 og oppvokst i hovedstaden Seoul, der familien hennes flyttet da hun var ti år gammel. Han studerte koreansk litteratur ved Yonsei Univserity og underviser i skrivekunst ved Seoul Institute of the Arts.

Hun debuterte som forfatter i 1993 da fem av diktene hennes, deriblant «Vinter i Seoul», ble publisert i vinterutgaven et sørkoreansk tidsskrift. Siden har hun utgitt en rekke bøker – både romaner, noveller, essays og poesi.

Fire av verkene er utgitt på norsk – «Levende og døde», «Vegetarianeren», «Hvit» og «Dette er ikke farvel».

I fjor gikk Nobelprisen i litteratur til norske Jon Fosse.

Flere nyheter: