Menu
AUF-leder Astrid Hoem vil ha vernede vassdrag i rør og forlater med det en langvarig politisk linje i Arbeiderpartiet, helt fra Gro Harlem Brundtlands dager. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

AUF-leder foreslår å legge vernede vassdrag i rør

Frp og Høyre ønsker å åpne noen vernede vassdrag for vannkraftutbygging. Nå får de uventet støtte fra den avtroppende lederen for Aps ungdomsparti.

Av NTB | 09.10.2024 19:01:20

Politikk: – Vi har i mange år hatt overskudd på kraft, men vi står nå foran en situasjon hvor vi i flere år trolig får kraftunderskudd. Da mener jeg det er på tide å løfte en debatt om vi, for å skaffe mer grønn kraft, bør åpne noen av vassdragene som er vernet i dag, sier AUF-leder Astrid Hoem til VG.

Hun mener man plikter å undersøke om slike vassdrag kan finnes der man ikke møter de samme utfordringene som landbasert vindkraft gjør.

Det ønsker ikke Arbeiderpartiet, selv om energiminister Terje Aasland (Ap) har åpnet for utbygging i enkelte vernede vassdrag der det kan bidra til flomsikring. Det er i dag 390 vernede vassdrag i Norge.

AUF-nestleder Gaute Børstad Skjervø, som er innstilt som Hoems arvtaker ved landsmøtet senere i oktober, frykter for lignende tilstander som ved Alta-demonstrasjonene på tidlig 1980-tall. Aksjonene førte til at Ap i 40 år har vært mot utbygging av vernede vassdrag.

Skjervø vil på sin side åpne for mer kjernekraft, noe Hoem sier nei til.

(©NTB)

Flere nyheter: