Menu
Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) i Strasbourg retter skarp kritikk mot kypriotiske myndigheter etter en retur av syriske flyktninger til Libanon. Foto: Halvard Alvik / NTB

Kypros får kritikk av EU-domstol for å returnere flyktninger til Libanon

Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) retter skarp kritikk mot Kypros for å ha returnert to syriske flyktninger til Libanon uten å vurdere asylsøknaden deres.

Av NTB | 08.10.2024 15:01:19

Kriminalitet og rettsvesen: I en kjennelse slår EMD fast at kypriotiske myndigheter er ansvarlige for fire brudd på Den europeiske menneskerettskonvensjon, som domstolen håndhever.

De to flyktet fra Idlib i Syria under borgerkrigen i 2016 og har oppholdt seg i flyktningleirer i Libanon. I 2020 betalte de en menneskesmugler for å frakte dem over Middelhavet til Kypros sammen med rundt tjue andre, ifølge EMD.

Båten ble avskåret av kypriotiske myndigheter, som slo fast at de hadde tatt seg ulovlig inn i kypriotisk farvann og fraktet dem tilbake til Libanon, der de ble værende.

De to er i praksis returnert til Libanon uten å ha fått asylsøknadene behandlet, mener domstolen.

Kypriotiske myndigheter gjorde ingen vurderinger rundt manglende mulighet for asylprosess i Libanon eller levekårene for asylsøkere der, ifølge EMD. Ei heller vurderte de risikoen for at flyktningene kunne bli sendt tilbake fra Libanon til Syria, heter det videre.

Ifølge domstolen har de to forklart at de ble lurt til å tro at de ville bli ledsaget inn i Kypros, og at de i stedet ble tvunget til å gå om bord en båt som tok dem tilbake til Libanon.

Kypros er beordret til å betale dem 22.000 euro hver i oppreisning, rundt 256.000 kroner, og også dekke rettsutgiftene.

(©NTB)

Flere nyheter: