Menu
Jens Stoltenberg sier Nato krysset Putins røde linjer gjentatte ganger da han var generalsekretær. Nylig ga han stafettpinnen videre til nederlandske Mark Rutte. Foto: Harry Nakos / AP / NTB

Stoltenberg: Nato har krysset Putins røde linjer flere ganger

Jens Stoltenberg sier Nato handlet konsekvent og riktig etter invasjonen av Ukraina, men at alliansen har krysset Putins røde linjer flere ganger.

Av NTB | 05.10.2024 09:31:17

Politikk: – Støtt Ukraina, men ikke bli en del av konflikten, sier Stoltenberg, som nylig avsluttet ti år som generalsekretær i Nato, i et intervju med avisen Financial Times.

– Vi bør alle erkjenne at vi burde ha gitt Ukraina flere våpen før invasjonen. Og vi burde ha gitt dem mer avanserte våpen raskere etter invasjonen. Jeg tar på meg min del av det ansvaret, sier Stoltenberg.

Den tidligere generalsekretæren sier det var stor diskusjon innad i Nato om hvorvidt forsvarsalliansen skulle gi våpen til ukrainerne i det hele tatt. Mange allierte var opprinnelig imot det og bekymret for konsekvensene.

Stoltenberg hevder at han, spesielt i starten av invasjonen, brukte mye tid på legge press på at Nato likevel skulle krysse Russlands president Vladimir Putins røde linjer.

I diplomatiet er en såkalt «rød linje» en grense som ikke kan krysses, dersom den likevel krysses advares det ofte om store konsekvenser.

– Vi har krysset mange av Putins røde linjer, uten at han har gjort noe med det, sier Stoltenberg til avisen.

Flere nyheter: