Menu
Georgias president Salomé Zourabichvili er optimistisk i forkant av valget 26. oktober. Det blir et valg mellom Vesten og Russland, ifølge valgobservatører. Foto: Shakh Aivazov / AP / NTB

Georgias president er optimistisk før skjebnevalget

Georgias kommende valg er et valg mellom Vesten og Russland, ifølge observatører. Den EU-vennlige presidenten Salomé Zourabichvili er optimistisk.

Av NTB | 04.10.2024 15:21:29

Politikk: Den franskfødte presidenten kaller valget 26. oktober eksistensielt.

– Jeg er svært optimistisk til at det georgiske folket, hvor 80 prosent har vært tilhengere av Europa de siste tre tiårene, ikke plutselig kommer til å endre sitt standpunkt, sier Zourabichvili (72).

Valget står mellom Europa og å gå tilbake til en usikker, russisk fortid, ifølge presidenten.

– Det er en fortid hvor Georgia ikke er selvstendig og uavhengig, sier hun.

Det er nå over 30 år siden Georgia ble en selvstendig republikk da Sovjetunionen falt i 1991.

I det kommende valget søker de grunnlovsflertall og ønsker å forby de vestlige opposisjonspartiene.

Den styrtrike oligarken Bidzina Ivanisjvili topper partslisten til Georgisk drøm ved valget. Han stiftet partiet og var landets statsminister fra 2012 til 2013.

Nåværende statsminister Irakli Kobakhidze må nøye seg med andreplassen.

EU er forberedt på å jobbe med enhver demokratisk valgt regjering i Georgia, men godtar ikke landet som medlem hvis de blir en «ettpartistat» uten politisk opposisjon, sier Herczynski.

I sommer advarte EU-lederne mot at Georgias vei mot EU-medlemskap blir vanskelig slik situasjonen er nå.

Georgia ble kandidatland for EU i slutten av fjoråret, men i vår innførte regjeringen den såkalte agentlovgivningen til tross for store protester fra befolkningen.

Loven innebærer at alle medier og ikke-statlige organisasjoner som får minst 20 prosent av sin finansiering fra utlandet, må registrere seg som såkalte utenlandske agenter.

En lignende lov er innført i Russland.

Regjeringspartiet Georgisk drøm har sittet ved makten siden 2012. De var da et liberalt og vestlig parti, men har de siste 20 årene gått mer og mer i motsatt retning.

Georgia kan bli møtt med EU-sanksjoner dersom de styrer bort fra en demokratisk retning, sier EUs ambassadør til Georgia, Pawel Herczynski.

(©NTB)

Flere nyheter: