LIVESENTER
Menu
Hjort. Illustrasjonsbilde: Getty Images

Hjortebrunst: – Høstens store sexfestival, sier professor

I Suldal har natten blitt en urolig affære for mange innbyggere. Hjortebukkene utløser et øredøvende brøl som kan høres over store avstander. For lokalbefolkningen betyr dette ofte søvnløse netter.

Av tomas | 03.10.2024 14:34:44

Suldal: Hver høst forvandles de fredelige skogsområdene rundt Lovradalen i Suldal til en scene for naturens eget realityshow.

Hjortebukkene, med sine imponerende gevir, utløser et øredøvende brøl som kan høres over store avstander. For lokalbefolkningen, som Svanaug Helgeland Skjerahaug, betyr dette ofte søvnløse netter, skriver NRK.

– Det er som å bo ved siden av en rockekonsert. Lyden trenger inn i veggene og holder meg våken fra kvelden til morgen, sier Svanaug til statskanalen.

Stein Joar Hegland, professor i økologi ved Høgskulen på Vestlandet, forklarer at dette brølet er en del av hjortebukkens strategi for å tiltrekke seg hunner og avvise rivaler.

-Det er en kamp om reproduksjonsretten. Bukkene prøver å vise seg fra sin beste side, både for å imponere hunnene og skremme bort andre hanner, sier han.

Konfliktene mellom bukkene kan til tider bli voldelige.

– De stanger med geviret og kan påføre hverandre alvorlige skader. I verste fall kan det ende med døden, forklarer Hegland videre.

Heldigvis er det håp om roligere netter i vente. Brunstperioden varer vanligvis noen uker. Mot slutten av oktober vil intensiteten avta, og skogen vil igjen bli et sted for ro og hvile.

Flere nyheter: