Menu
Frankrikes statsminister Michel Barnier presenterte tirsdag regjeringens program. Han rettet pekefinger mot landets enorme gjeld og varsler skatteøkning og kutt i offentlige utgifter. Foto: Thibault Camus / AP / NTB

Barnier advarer mot Frankrikes enorme gjeld

Frankrikes statsminister Michel Barnier la tirsdag fram den nye sentrum-høyre-regjeringens program og advarte i den anledning mot landets kolossale gjeld.

Av NTB | 01.10.2024 23:41:13

Politikk: Barnier lover å kutte i de offentlige utgiftene, og han varsler også at den nye regjeringen vil innføre «en eksepsjonell skatt» på Frankrikes rikeste. Han gikk ikke i detalj på dette, og det er derfor uklart hvem den nye skatten vil ramme.

Barnier understreket også at næringslivet må bidra for å få landets økonomi på fote igjen og sa at store selskap som har god fortjeneste, må bidra mer til statskassen.

Den nye sentrum-høyre-regjeringens mål er å redusere underskuddet på statsbudsjettet fra dagens rundt 6 prosent av bruttonasjonalproduktet, til 5 prosent neste år og under 3 prosent i 2029.

– Damoklessverdet er vår kolossale gjeld. Hvis vi ikke er forsiktig, så kommer det til å bringe landet vårt til kanten av stupet, sa Barnier.

Det blir ingen enkel oppgave for Barnier å få nasjonalforsamlingen med på den nye regjeringens politikk.

Venstresiden med Jean-Luc Mélenchon vant valget i sommer og har den største grupperingen i nasjonalforsamlingen.

President Emmanuel Macron nektet imidlertid å gi statsministerposten til Mélenchon og ga i stedet oppdraget til den langt mer konservative Barnier.

Venstresiden mener valget ble stjålet fra dem, og har gjort det klart at de akter å felle den nye mindretallsregjeringen straks anledningen byr seg.

Økt skattlegging av Frankrikes rikeste er neppe det venstresiden vil protestere mest på, men en slik skattepolitikk vil derimot være i strid med Macrons tidligere politikk som innebar skattekutt.

I mer generelle ordelag lovet Barnier også mer effektiv innvandringspolitikk.

(©NTB)

Flere nyheter: