Menu
Magnus Carlsen vant årets siste ordinære Champions Chess-turnering. Foto: Carina Johansen / NTB

Magnus Carlsen vant Champions Chess-turnering – slo Firouzja i storfinalen

Magnus Carlsen vant årets siste ordinære Champions Chess-turnering med seier over Alireza Firouzja i storfinalen. Han avgjorde med seier i 4. og siste parti.

Av NTB | 01.10.2024 19:11:23

Sport: De tre første endte med remis, og Carlsen var i trøbbel i de to første, men han imponerte med hvite brikker i det siste partiet.

Carlsen har vunnet to av de fire CCT-turneringene i år, og han har også en 2.-plass og en 4.-plass. Han topper sammenlagtlista foran Firouzja foran finalen i desember.

De to har vært i en klasse for seg i år, og Firouzja var i storfinale for fjerde gang på rad. Han satte også nordmannen på prøve tirsdag.

I det første partiet kom Carlsen tidlig på hælene da Firouzja tok kommandoen med hvite brikker. Carlsen måtte forsvare seg, men ved hjelp av et dronningoffer fikk han kontroll på stillingen, og etter 43 trekk endte det med remis.

I neste parti havnet Carlsen i trøbbel også med hvite brikker. Det så en stund skummelt ut, men etter 40 trekk gjorde Firouzja en tabbe som utlignet stillingen. Carlsen ristet likevel på hodet og virket lite tilfreds med spillet. Partiet endte med patt etter 50 trekk.

Det tredje partiet forløp ganske udramatisk før det endte med remis ved trekkgjentakelse etter 45 trekk.

Carlsen hadde hvite brikker i det fjerde og siste partiet.

– Magnus har vært nest best så langt, men det som har kjennetegnet ham gjennom uka er at han lander på beina, sa Hammer før det siste partiet.

Der spilte Carlsen seg til et stadig større overtak, og det endte med seier etter 71 trekk.

Maxime Vachier-Lagrave, som vant forrige turnering, er eneste utenom Carlsen og Firouzja som har vært i storfinale i CCT i år.

Den «dårlige» plasseringen sist gjorde at Carlsen måtte kvalifisere seg til toppdivisjonen denne gang. Det gjorde han med seier over vietnamesiske Le Tuan Minh. Så slo han Jan Nepomnjasjtsjij, Levon Aronian og Firouzja da han tok korteste vei til storfinalen, og der slo han Firouzja igjen.

– Det blir den første remis hvor Magnus ikke hadde noe særlig trøbbel underveis, og det er jo en positiv ting å si, sa Jon Ludvig Hammer i TV 2s sending.

Det var siste Champions Chess-turnering før finalen i desember. Firouzja og Carlsen toppet sammenlagtlista etter de tre første turneringene og økte forspranget til rivalene med å ta seg til finale i den fjerde.

(©NTB)

Flere nyheter: