Menu
Barn i en motorsykkelvogn midt i sentrum av Beirut etter at de ble drevet på flukt av israelske luftangrep mot forstedene sør for hovedstaden. Foto: Bilal Hussein / AP / NTB

Advarslene hagler mot Israel etter kunngjøring av bakkeoperasjon i Libanon

Sivilbefolkningens lidelser blir enda verre hvis Israel velger å gjennomføre en stor bakkeinvasjon i Libanon, advarer FN. Spesielt barna kommer til å bære byrden, fastslår Redd Barna.

Av NTB | 01.10.2024 14:31:21

Krig og konflikter: – Barn og foreldre over hele Libanon forteller oss at de nå er livredde for hva som kan skje videre. Volden har ikke bare eskalert i sør, de siste dagene har det også vært gjentatte angrep i Beirut, noe som viser at ingen steder er trygge i Libanon, sier Jennifer Moorehead, Redd Barnas landdirektør i Libanon, i en pressemelding.

– Barna vil bære byrden av denne konflikten i årene som kommer, med alvorlige konsekvenser ikke bare for deres fysiske velvære, men også for deres psykiske helse på lang sikt. Dette må ta slutt nå, sier Moorehead videre.

Samtidig ble det igjen meldt om nye voldsomme israelske luftangrep mot Beiruts sørlige forsteder.

– Volden mellom Israel og Hizbollah koker over, og konsekvensene for sivile er allerede forferdelige, sier Liz Throssell, talsperson for FNs høykommissær for menneskerettigheter, på en pressekonferanse i Genève.

Tirsdag opplyste Libanons helsedepartement at minst 95 mennesker er drept og 172 såret i løpet av 24 timer. De to siste ukene er over 1000 mennesker drept som følge av den israelske opptrappingen, ifølge oversikten.

– Denne voldssyklusen kommer ikke til å ende bra for noen, sier Jeanine Hennis-Plasschaert.

Også FNs nødhjelpskoordinator OCHA har uttrykt stor bekymring for utviklingen videre.

– Vi ber alle parter prioritere beskyttelsen av sivile, om å følge internasjonal humanitær lov og bidra til en øyeblikkelig nedtrapping for å hindre at flere liv går tapt og mer lidelse, sier OCHAs talsmann Jens Lærke.

Sammen med Libanons statsminister har OCHA bedt verdenssamfunnet bidra med 426 millioner dollar – 4,5 milliarder kroner – for å håndtere den akutte humanitære krisen de tre neste månedene.

– Konsekvensene av opptrappingen som følge av houthienes rakettangrep fra Jemen mot Israel er også dypt bekymringsfullt, sier hun.

– Altfor mange uskyldige barn, kvinner og menn er blitt drept, og ødeleggelsene er for store.

Tidligere tirsdag konstaterte også FNs fredsbevarende styrke i Libanon, Unifil, at enhver kryssing av grensen er et brudd på Libanons suverenitet og FN-resolusjon 1701. Styrken insisterer på å bli værende i Sør-Libanon tross trusselen om en israelsk bakkeinvasjon.

– Til tross for denne farlige utviklingen blir fredsstyrkene stående i stillingene sine, heter det i en uttalelse.

Natt til tirsdag startet det israelske militæret det de kalte begrensede bakkeoperasjoner i Sør-Libanon. Både Hizbollah og en kilde i den libanesiske hæren sier imidlertid at det foreløpig ikke er blitt startet noe som kan kalles en bakkeoffensiv.

FNs spesialkoordinator for Libanon mener voldsspiralen har nådd et farlig nivå som følge av israelske angrep i alle deler av Libanon og israelske soldaters kryssing av grensen.

Throssel peker på at allerede før Israel startet luftangrepene mot Libanon, så var titusener av hjem ødelagt i angrep som er blitt gjennomført det siste året. Hun viser også til at over 60.000 mennesker er blitt fordrevet i Israel det siste året som følge av Hizbollahs rakettangrep.

(©NTB)

Flere nyheter: