LIVESENTER
Menu
Redningshelikopteret Sar Queen AW101. FOTO: Leonardo Helicopters

Mener ekstremsportsutøvere selv må betale for redningsaksjoner

Frp og SV vil at de som tar unødvendige risikoer i naturen selv skal betale for redningen. I dag er det slik at alle som havner i nød i naturen blir reddet på statens regning.

Av tomas | 29.09.2024 19:01:51

Politikk: En økende debatt om finansiering av redningsaksjoner har blusset opp, med forslag om at personer som utsetter seg for unødig risiko i naturen, selv bør dekke kostnadene ved en eventuell redning.

Nå vil SV og FrP se på ordningen, melder NRK.

I dag er det slik at alle som havner i nød i naturen, enten det skyldes uvær, skader eller rett og slett dårlig planlegging, kan forvente å bli reddet uten å måtte betale for det. Dette har vært en selvfølge i Norge i mange år, men nå møter ordningen motstand.

Forslag om egenandel eller forsikring
Flere politikere har foreslått at personer som utøver risikosport eller tar unødvendige risikoer i naturen, bør betale en egenandel eller tegne en egen forsikring for å dekke kostnadene ved en eventuell redningsaksjon.

I mange andre land er det ikke like vanlig med gratis redningsaksjoner som i Norge. Flere europeiske land, som for eksempel Østerrike og Sveits, har systemer der den som blir reddet må betale en egenandel eller hele kostnaden for redningsaksjonen.

Dette gjelder spesielt for aktiviteter som fjellklatring og andre ekstremsportarter.

Flere nyheter: