Menu
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj var fredag i et timelangt møte med republikanernes presidentkandidat Donald Trump i New York. Foto: Julia Demaree Nikhinson / AP / NTB

Trump i møte med Zelenskyj: Ukraina har vært gjennom et helvete

Donald Trump fastholder at han i løpet av kort tid vil få slutt på krigen i Ukraina dersom han vinner presidentvalget i november.

Av NTB | 27.09.2024 19:11:11

Politikk: Fredag møtte Trump Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Trump Tower i New York og hevdet at krigen vil være over innen presidentinnsettelsen i januar dersom han vinner valget 5. november.

– Det er en skam, men dette er en krig som aldri burde ha funnet sted og som vi skal løse, sa Trump under møtet, som varte i mindre enn en time.

– Det er et komplisert puslespill, altfor mange mennesker er døde, altfor mange nydelige byer, sa Trump.

Zelenskyj og Trump møttes i New York fredag. Zelenskyj sa på starten av møtet at han ønsker å diskutere detaljer rundt sin såkalte seiersplan for Ukraina med Trump.

Trump sa at han har et svært godt forhold til Zelenskyj.

– Vi har et svært godt forhold. Jeg har også, som dere vet, et svært godt forhold til president Putin, sa Trump, og fortsatte:

– Og jeg tror vi kan vinne, jeg tror vi skal få dette løst svært raskt.

Den republikanske presidentkandidaten sa at han vil arbeide for å avslutte Ukraina-krigen før presidentinnsettelsen i januar, dersom han vinner valget.

– Han har vært gjennom helvete. Hans land har vært gjennom helvete, sa Trump om Zelenskyj og Ukraina.

Inntil da så det ut som om møtet kom til å bli lagt på is etter at Zelenskyj i et intervju med magasinet New Yorker tidligere i uken hadde sagt at Trump ikke forstår konflikten, og at han forenkler den. Videre sa Zelenskyj at Trumps visepresidentkandidat J.D. Vance er «for radikal», og at han i praksis tar til orde for at Ukraina skal «gjøre et offer» ved å gi fra seg territorium.

Trump slo onsdag tilbake mot Zelenskyj på et valgkamparrangement i delstaten North Carolina og sa at Zelenskyj er «en mann som nekter å inngå en avtale» om fred.

Zelenskyj har denne uka vært i USA i anledning FNs høynivåuke, og for å samle støtte til Ukraina i kamp mot den russiske invasjonen.

Torsdag møtte Zelenskyj USAs visepresident og demokratenes presidentkandidat Kamala Harris, samt president Joe Biden. Begge lovet støtte til Ukraina i landets kamp mot Russlands invasjon. Biden kunngjorde en ny militærpakke til Ukraina verdt nær 8 milliarder dollar.

– Jeg tror vi har et felles syn på at krigen i Ukraina må stanses og at Vladimir Putin ikke kan vinne, og at Ukraina må seire, sa Zelenskyj

Trump, som tidligere i uken anklaget Zelenskyj for å nekte å «inngå en avtale» for å avslutte krigen, kunngjorde møtet med Zelenskyj torsdag kveld på en pressekonferanse og sa at det var Zelenskyj som hadde bedt om møtet.