Menu
Magnus Carlsen kvalifiserte seg til toppdivisjonen i årets fjerde Champions Chess-turnering, som innledes fredag. HEr er han ved brettet under sjakk-OL nylig. Foto: Tibor Illyes, MTI via AP / NTB

Magnus Carlsen kvalifiserte seg til Champions Chess-turnering: – Skulle vært over tidligere

Magnus Carlsen avsluttet en dag med en lang flyreise ved å slå Le Tuan Minh og kvalifisere seg til toppdivisjonen i årets fjerde Champions Chess-turnering.

Av NTB | 26.09.2024 20:11:30

Sport: Carlsen vant to ganger med hvite brikker og spilte remis med svart. Dermed var seieren klar etter tre av fire hurtigsjakkpartier.

– Han kjempet bra. Det ble mer underholdende enn jeg trengte i 1. parti. Det tredje partiet skulle også vært over tidligere, men jeg ga ham i hvert fall ikke så mange sjanser i dag, sa Carlsen til TV 2.

Carlsen ble slått ut tidlig i den forrige CCT-turneringen i juli og var dermed ikke automatisk kvalifisert for toppdivisjonen denne gang. Det var bare forrige turnerings finalister Maxime Vachier-Lagrave og Alireza Firouzja, samt Alexander Gristsjuk som vant 2. divisjon sist.

Carlsen var en av spillerne som gikk inn i siste kvalifiseringsrunde. Der møtte han vietnameseren Minh, som hadde slått spanske David Anton i to strake partier tidligere torsdag.

I neste parti hadde Carlsen en lovende stilling med svart, men det endte med remis etter 33 trekk. Det ga Carlsen matchball i 3. parti, og han avgjorde best-av-fire-dysten med en ny seier med hvitt.

Overfor TV 2 medga Carlsen at han trodde det ble spilt best av to partier, ikke best av fire. Han mente dermed at han hadde avgjort med remis i 2. parti.

– Det var en liten strek i regningen, men det var ikke noe problem å spille et parti til, sa Carlsen.

Minh hadde spilt godt i de første partiene, men han gjorde noen dårlige trekk som lot nordmannen spille seg til et massivt overtak i 3. parti. Han holdt på å gi det fra seg med et dårlig 36. trekk.

– Skandaløst spill av Magnus, sa Jon Ludvig Hammer i TV 2s sending, men Carlsen tok seg inn og avgjorde partiet og kampen etter 65 trekk.

Fredag innledes den ordinære Champions Chess-turneringen med kvartfinaler. Det er som vanlig dobbelt utslagssystem, slik at de som taper får en ny sjanse i taperrunden. Først etter sitt annet tap er en spiller utslått.

Jan Nepomnjasjtsjij og Vladimir Fedosejev kvalifiserte seg i likhet med Carlsen med seier allerede etter tre partier. Arjun Erigaisi og Levon Aronian tok seg videre etter fire partier.

Så sterke spillere som Wesley So (mot Erigaisi) og Vidit Gujrathi (mot Aronian) kom til kort i kvaliifseringen.

Det første partiet ble svært dramatisk. Carlsen spilte seg til et klart overtak med hvite brikker og så ut til å ha en vinnende stilling, men noen trekk senere var overtaket borte. I sluttspillet greide Carlsen likevel å vippe partiet sin vei, og etter 93 trekk ledet han 1-0.

Carlsen reiste hjem til Oslo fra Dubai torsdag og la i sosiale medier ut et bilde av seg selv i flysetet med en tekst der han lurer på om han rekker hjem i tide eller om han må spille på telefonen. Han slapp det siste alternativet.

(©NTB)

Flere nyheter: