Menu
Den katalanske separatistlederen Carles Puigdemont, her under et besøk til Barcelona i august i år, fikk ikke medhold i EU-domstolen etter å ha anket en beslutning om å utestenges fra EU-parlamentet. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB

Puigdemont tapte i EU-domstolen

Den katalanske separatistlederen Carles Puigdemonts forsøk på å beholde status som medlem av EU-parlamentet er avvist av EUs øverste domstol.

Av NTB | 26.09.2024 20:11:21

Politikk: Heller ikke den katalanske separatistlederen Toni Comin har fått medhold i sin anke.

De to gikk til sak etter at EU-parlamentets daværende president Antonio Tajani nektet å anerkjenne de to katalanernes status som medlemmer av EU-parlamentet.

EU-domstolen konkluderer med at Tajani kun gjorde jobben sin ved å ikke godta de to separatistene som del av forsamlingen. Puigdemont og Comin måtte ha vært fysisk i Spania for å avlegge ed overfor den spanske grunnloven, noe som er et krav for å stå på den spanske regjeringens liste over valgte kandidater til EU-parlamentet.

De to separatistene nektet å avlegge ed. Dessuten oppholdet de to seg på dette tidspunktet i eksil i Belgia, noe de valgte å gjøre etter et mislykket forsøk på å løsrive Catalonia fra Spania. Dermed besluttet Tajani å suspendere dem fra forsamlingen, og plassene deres i EU-parlamentet ble stående tomme.

Riktig nok ble begge tatt inn i varmen igjen etter at David Sassoli overtok presidentvervet. Men Puigdemont og Comin besluttet senere likevel å bringe Tajanis beslutning inn for EU-domstolen.

Puigdemont stilte ikke i årets valg til EU-parlamentet, men Comin gjorde det og ble gjenvalgt for en ny periode.

(©NTB)

Flere nyheter: