Menu
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre og utvalgsleder Evy-Anni Evensen under en pressekonferanse i Helse- og omsorgsdepartementet, der Tannhelseutvalgets utredning ble presentert. Foto: Thomas Fure / NTB

Utvalg: Alle skal ha rett til nødvendige tannhelsetjenester

Alle nordmenn skal ha rett til nødvendige tannhelsetjenester, mener et ekspertutvalg. De vil også ha gratis tannregulering til barn og unge.

Av NTB | 26.09.2024 13:21:28

Medisin og helse: Tannhelseutvalget la torsdag fram sin utredning til helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap).

Et samlet utvalg mener at Norge bør gå inn for en universell tannhelseordning.

– Det vil gjøre at sykdom og skade i munn og munnhule gir rett til tannhelsetjenester på linje med somatisk sykdom, sa utvalgsleder Evy-Anni Evensen.

Hun understreket at det må utredes hva som skal defineres som «nødvendig» tannhelsehjelp. Tannhelse bør inngå i frikortordningen, ifølge forslaget. Det kan opprettes et eget frikort for tannhelse som en overgangsordning.

Utvalget har lagt fram til sammen 40 forslag som gjelder tannhelse. 34 av disse er det et samlet utvalg som står bak.

– Utvalget foreslår at barn og unge som har behov for tannregulering, få dette gratis, fortsatte Evensen.

Et flertall i utvalget ønsker også en prisregulering av offentlig finansierte tannhelsetjenester.

– Det er behov for å styrke kunnskap om prisnivå på tannhelsetjenester og å redusere kostnader, sa Evensen, som la til at et flertall foreslår å videreutvikle og gjenåpne prisportalen.

(©NTB)

Flere nyheter: