Menu
Russlands president Vladimir Putin snakket i forrige uke om økt droneproduksjon. Nå kommer det meldinger om at et russisk selskap har innledet samarbeid med en partner i Kina for å bygge droner til bruk i krigen mot Ukraina. Foto: Aleksander Kazakov / Sputnik / AP / NTB

USA bekymret over meldinger om russisk droneprosjekt i Kina

USA er dypt bekymret over en rapport om et russisk hemmelig militært droneprosjekt i Kina, uttaler Det hvite hus.

Av NTB | 25.09.2024 17:21:19

Politikk: Ifølge en rapport dreier det seg om at et kinesisk selskap gir «dødelig bistand» til et russisk selskap som er sanksjonert av USA, uttalte Det hvite hus onsdag.

USA har riktig nok ikke sett noe som skulle antyde at Kina er klar over samarbeidet, eller at kinesiske myndigheter på noe vis er involvert, fremgår det videre av uttalelsen.

– Men den kinesiske regjeringen har også et ansvar om å sørge for at selskaper ikke skaffer til veie dødelig bistand til Russland og som kan brukes av det russiske militæret, sa en talsperson for Det hvite hus’ nasjonale sikkerhetsråd.

Spesifikt dreier seg om en ny dronemodell kalt Garpija-3 (G3), utviklet ved hjelp av lokale spesialister i Kina, ifølge et dokument og en melding som Kupol, et datterselskap av den russiske statseide våpenprodusenten Almaz-Antej, oversendte det russiske forsvarsdepartementet tidligere i år.

I en påfølgende oppdatering til Moskva skriver Kupol, ifølge Reuters, at selskapet er i stand til å produsere droner, blant dem G3, i storskala ved en fabrikk i Kina og at dronene kan tas i bruk i «den militære spesialoperasjonen» i Ukraina. G3 har en rekkevidde på rundt 2000 kilometer og kan frakte med seg en last på 50 kilo, ifølge Kupols meldinger.

Kupol, Almaz-Antej og det russiske forsvarsdepartementet har ikke svart på Reuters’ henvendelser om kommentarer til saken. Det har heller ikke den ukrainske regjeringen gjort.

Kinas utenriksdepartement svarer at regjeringen i Beijing ikke er klar over noe slikt prosjekt og at landet har strenge kontrolltiltak som regulerer eksport av droner.

I forrige uke sa Russlands president Vladimir Putin at landet hans i 2023 mottok rundt 140.000 droner og at det ligger an til en tidobling for inneværende år.

– Den som reagerer raskest på etterspørselen fra slagmarken, vinner, sa Putin på et møte i St. Petersburg og som omhandlet droneproduksjon.

Etterretningskilder sier til Reuters at Russland har etablert en dronefabrikk i Kina for produksjon av langtrekkende droner til bruk i krigen mot Ukraina.

Ifølge Kupols meldinger er G3 en oppgradert versjon av Garpija-A1-dronen. Kupol oppgir at prosjektet i Kina innen seks måneder kan stå klart til å produsere kinesiskutviklede droner av typen REM 1 med lastekapasitet på 400 kilo.

(©NTB)

Flere nyheter: