Menu
De nærmeste dagene, torsdag og fredag, blir det ganske fint, men kjøligere vær for veldig mange i Sør-Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Meteorologene: Litt bingo å varsle været for høstferien

Neste uke er det høstferie i store deler av landet. Meteorologisk institutt er forsiktig med å love mer enn at det ikke er noen ekstreme høststormer på gang.

Av NTB | 25.09.2024 12:21:27

Vær: – Akkurat nå er det mange mindre lavtrykk som er i omløp, men ingen veldig sterke høy- eller lavtrykk. Da blir det nesten bingo å si hvem som får nedbør eller ikke, og vanskeligere og vanskeligere å spå jo lenger det er til, sier Iselin Skjervagen, vakthavende statsmeteorolog til NTB.

– Men så er det jo høst, da. Så det er absolutt tid for hente inn litt ved, for det blir ikke så varmt framover.

– De nærmeste dagene, torsdag og fredag blir det ganske så fint vær for veldig mange i Sør-Norge, sier Skjervagen.

Særlig torsdag ser det bra ut i sør, der det egentlig bare er fare for litt nedbør langs kysten fra Sogn og Fjordane og til og med Trøndelag.

Fredag vil dette kystområdet ganske sikkert få regn, mens godværet holder seg i resten av Sør-Norge. Skjervagen sier imidlertid at det er en liten usikkerhetsfaktor:

– Det ligger et lavtrykk nå mellom Norge og Danmark, og litt avhengig av hvor det beveger seg, kan det gi de sørligste delene litt nedbør, fra Kristiansand til Oslo. Men det kan også havne litt lenger vekk, og da slipper de unna.

– Lørdag ser ut som det blir den fineste dagen, med bra vær i Troms, Finnmark og deler av Nordland. Men lørdag kveld kommer det litt værsystemer som beveger seg videre oppover Nordland, så søndag vil det også komme nedbør utover dagen i Troms og Finnmark, sier Skjervagen.

I Sør-Norge går det i helga et ganske klart værskille mellom øst og vest for fjellområdene.

– Både lørdag og søndag blir det fint vær øst for fjellene, mens det kan ventes regn for alle i vest. Særlig langs vestkysten blir det noen ganske våte dager.

– I nord vil det bli rundt 6–7 grader veldig mange steder de neste dagene, og de kan de få alt mellom 5 og 8 grader i helga. I Sør-Norge blir det mellom 11 og 14 grader, så ikke så varmt, selv om det kan bli sol mange steder.

I fjellet og i indre strøk blir det selvsagt litt kaldere enn i lavlandet langs kysten, og minusgrader må påregnes.

– Det gjelder å følge litt med, være forberedt. Det har kommet snø på flere av fjellovergangene nå, så jeg tror ikke jeg ville kjørt der på sommerdekk. Og skal man ut på tur, kanskje i høyden, ville jeg nok tenke ull og boblejakke, og sjekke for regn i forkant, sier statsmeteorologen.

For øyeblikket ligger det kun ett farevarsel ute på Yr: Snø i nordlige deler av fjellene i Sør-Norge. Faren er over torsdag formiddag.

I Nord-Norge, særlig i Nordland, kan det bli en del nedbør de nærmeste dagene, særlig langs kysten.

Generelt vil det bli litt kaldere fram mot helga.

(©NTB)

Flere nyheter: