Menu
En eldre mann blir hjulpet i sikkerhet etter at boligblokka der han bor i Kharkiv ble truffet i et russisk angrep tidligere i måneden. Foto: AP / NTB

Krigen i Ukraina krever stadig flere sivile ofre

Rekordmange sivile er drept og såret i krigen i Ukraina i år, og også i Russland krever krigen stadig flere sivile liv, viser tall fra FN.

Av NTB | 23.09.2024 09:31:16

Politikk: 589 sivile ukrainere ble drept og 2685 ble såret i månedene juni, juli og august, ifølge FNs nødhjelpskontor (OCHA).

Dette var en økning på 33,7 prosent fra samme periode i fjor, og de tre månedene krevd dermed flere sivile ofre enn noen annen tremåneders periode siden Russlands invasjon i februar 2022.

Også i Russland krever krigen sivile ofre. Minst 91 sivile ble drept og 455 såret i ukrainske angrep fra februar 2022 til juni i år, viser tall fra FN.

– Over hele Ukraina forsøker innbyggere å søke beskyttelse mot de stadige angrepene med raketter og droner, sier han.

Russland har de siste månedene gjennomført en rekke angrep mot energiforsyningen og annen sivil infrastruktur.

Energiforsyningen er nå mer enn halvert fra før krigen, noe som bidrar til å forsterke den humanitære krisen når vinteren står for døra, ikke minst for internt fordrevne og dem som har opplevd å få hjemmene sine skadet i angrep, advarer Flyktninghjelpen.

Situasjonen er særlig vanskelig for eldre og funksjonshemmede.

– Jeg kan ikke huske sist jeg ble vekket av vekkerklokken min. De siste månedene har jeg blitt vekket av flyalarm og lyden av eksplosjoner etter rakett- og droneangrep, forteller 63 år gamle Valentyna fra Kyiv.

– Denne sommeren har vært en klar advarsel om at sivilbefolkningen i økende grad rammes, sier Vila-Sexto.

– Partene i konflikten må rette seg etter internasjonal humanitær lov og beskytte sivile og sivil infrastruktur. Verdenssamfunnet må gjøre alt de kan for å bringe inn humanitærhjelp, særlig til sivile som lever langs fronten, sier han.

– Økningen i antall ødeleggende angrep denne sommeren har vært en sterk påminnelse om den smerte og lidelse denne krigen forårsaker, sier Roberto Vila-Sexto. Han er landdirektør for Flyktninghjelpen i Ukraina.

– Ukrainere er nå tvunget til å søke sikkerhet både fra angrep og den harde vinteren som venter. Den massive ødeleggelsen av energiinfrastruktur påvirker de mest sårbare, som ofte har blitt fordrevet flere ganger i løpet av de siste to årene, sier Vila-Sexto.

– Det går ikke an å sove på normalt vis. Man må alltid være forberedt på å løpe i bomberommet, og det er utmattende, sier hun.