Menu
Antallet som har plukket sopp, bær og nyttevekster i sommer har økt kraftig siden i fjor. På bildet ses kantareller og steinsopp. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Stadig flere høster sopp og bær

Antallet som har plukket sopp, bær og nyttevekster i sommer, har økt kraftig siden i fjor, ifølge en ny undersøkelse.

Av NTB | 21.09.2024 07:01:11

Økonomi og næringsliv: I undersøkelsen Ipsos har gjort for Norsk Friluftsliv, er folk spurt om hvilke friluftslivsaktiviteter de har drevet med i årets sommermåneder.

Her svarer 21 prosent at de har plukket sopp, noe som er en dobling fra samme tid i fjor. Enda flere har plukket bær. Her er det en økning fra 45 til 56 prosent.

– Vi opplever at interessen er økende, men det er ren lykke å få det svart på hvitt. Det er masse nysgjerrighet og engasjement for sanking, og vi tør forutsi at den tradisjonsrike «matauken» er på vei til ny heder og verdighet, sier daglig leder Pål Karlsen i Norges sopp- og nyttevekstforbund.

Den største økningen finner vi blant dem som har plukket andre nyttevekster. I fjor svarte 11 prosent dette, mens tallet i årets undersøkelse har steget til 24 prosent.

Om sommeren kan man finne alt fra spiselig geitrams i veikanten til hagens skvallerkål – som er irriterende, men perfekt i pesto. Samtidig er det viktig at man er helt sikker på at det man legger på matfatet, er trygt å spise.

– Hvis du er usikker, finnes det både fysisk soppkontroll en rekke steder i landet gjennom høsten, samt digital soppkontroll, hvor du kan få hjelp til å identifisere fangsten av en soppsakkyndig, sier Karlsen.

1000 personer har deltatt i undersøkelsen.

(©NTB)

Flere nyheter: