Menu
Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum med utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) og forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) før møtet med de parlamentariske lederne fredag. Foto: Terje Pedersen / NTB

Regjeringen vil øke rammene for Ukraina-støtten til 135 milliarder kroner

Regjeringen foreslår å øke støtten til Ukraina med 5 milliarder kroner i år og gi minst 15 milliarder i året fram til 2030.

Av NTB | 20.09.2024 14:01:16

Politikk: Totalt foreslår de at rammen for Nansenprogrammet nå økes til 135 milliarder kroner, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) etter et møte med de parlamentariske lederne på Stortinget fredag.

Programmet forlenges også med tre år – fra 2027 til 2030.

– Vi har foreslått å innføre et gulv for vår støtte til Ukraina, der 15 milliarder kroner skal utgjøre grunnlaget til støtten hvert år, i stedet for et tak på 75 milliarder kroner, opplyser Støre.

Nansenprogrammet er en fellesbetegnelse for den norske støtten til Ukraina, både militær og sivil støtte.

– Krigens konsekvenser er helt, helt enorme. Noe av styrken i Stortinget er at når det er noe krevende, så står vi sammen, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

– 130 milliarder kroner høres mye ut, men hovedgrepet til regjeringen er at de tar høyde for at det blir en konflikt som varer til 2030. Krigen må avsluttes lenge før det, og mer må bevilges nå. Inntil det er det fortsatt bare lovnader på papiret, sier hun.

Støre sier til NTB at det er umulig å si hva som skjer i årene framover, og at det derfor er viktig at programmet er fleksibelt.

– Hvis det blir behov for å ha fokus på gjenoppbygging, så kan vi vri innretning og virkemåter den veien. Jeg håper vi kan se i retning av et gjenoppbyggingsfond, men der er vi ikke i dag.

Statsministeren sier at man med et gulv vil få to muligheter i året til å vurdere ekstrabevilgninger, på toppen av det som kommer i statsbudsjettet.

Venstre-leder Guri Melby mener regjeringen først og fremst tar høyde for at konflikten kan vare lenge.

(©NTB)